fbpx

Τι είναι Digital Marketing; [Αναλυτικός οδηγός]

Τι είναι Digital Marketing; [Αναλυτικός οδηγός]
image22

Το Digital Marketing (στα ελληνικά ψηφιακό μάρκετινγκ) είναι η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας όπως τα social media, με το SEO, με email και εφαρμογές για κινητές συσκευές. Κάθε μορφή marketing που περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εντάσσεται στο digital marketing.

Το digital marketing μπορεί να γίνει τόσο online, όσο και offline. Για την ακρίβεια, και τα 2 είδη digital marketing είναι εξίσου σημαντικά για να μπορεί να πει κανείς ότι έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική digital marketing. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το digital marketing.

Η σημασία του digital marketing

Ξέρετε τι είναι τα billboards; Είναι οι χαρακτηριστικές τεράστιες διαφημιστικές οθόνες στην Time Square στη Νέα Υόρκη που διαφημίζονται πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο, σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν εστιάσει στο online marketing και αυτό γιατί η Google και το Facebook φέρνουν μεγαλύτερο κέρδος από ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι marketing. Οι συγκεκριμένες εταιρείες συγκεντρώνουν περισσότερα βλέμματα με μετρήσιμα αποτελέσματα από ότι τα billboards. Το digital marketing έχει ως κύριο στόχο το να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών.

Ο λόγος για τον οποίο τα billboards δεν χρησιμοποιούνται στον ίδιο βαθμό σήμερα είναι επειδή το μέλλον της οδήγησης μοιάζει κάπως με την παρακάτω εικόνα:

image12

Παρόλο που υπάρχουν αυτόνομα αυτοκίνητα, οι οδηγοί τους πρέπει να έχουν και πάλι την προσοχή τους στο δρόμο. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ο οδηγός και οι επιβάτες θα δίνουν όλο και λιγότερη προσοχή στο δρόμο. Η προσοχή τους θα βρίσκεται πλέον αλλού.

Επίσης, ο χρόνος τον οποίοι οι άνθρωποι περνούν στις κινητές συσκευές αυξάνεται όλο και περισσότερο, ενώ η έντυπη διαφήμιση συνεχώς φθίνει. Περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο επισκέπτονται κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, μαθαίνουν online, ψυχαγωγούνται και εργάζονται μέσω ίντερνετ.

Αν θέλετε να απευθυνθείτε ως επιχείρηση σε αυτούς τους ανθρώπους, τότε το digital marketing είναι απαραίτητο. Μπορεί να έχετε κάποιο φυσικό κατάστημα και να θεωρείτε ότι δεν χρειάζεστε και ηλεκτρονικό. Κάτι τέτοιο είναι λάθος.

Σύμφωνα με τη Google, το 88% των καταναλωτών που κάνουν online έρευνα στα τοπικά καταστήματα, επισκέπτονται ένα από αυτά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αν δεν έχετε διαδικτυακή παρουσία χάνετε ευκαιρίες. Επίσης, το digital marketing μας δίνει πρόσβαση σε ένα σωρό στατιστικά στοιχεία και μετρικές που αφορούν τους πελάτες μας, το πως συμπεριφέρονται μέχρι να αγοράσουν, καθώς και το τι επιθυμούν. Πρέπει να κατανοήσετε την αξία του digital marketing και να το αξιοποιήσετε αν θέλετε να επιτύχετε.

Η ιστορία του digital marketing

Το digital marketing ξεκίνησε να γίνεται όλο και πιο γνωστό στις αρχές της δεκαετίας των 2000s, αλλά γεννήθηκε πολύ νωρίτερα. Για να είμαστε ακριβείς, το digital marketing ξεκίνησε περίπου το 1900! Παρακάτω, μπορείτε να δείτε φωτογραφία του πρώτου ανθρώπου που ασχολήθηκε με το digital marketing:

image9

Πρόκειται για τον Guglielmo Marconi, ο οποίος γεννήθηκε το 1874. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που το 1896 παρουσίασε την ασύρματη μετάδοση σημάτων. Δημιούργησε τα ράδιο. Λίγο αργότερα από την παρουσίασή του στην Αγγλία, το σήματα Μορς ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται σε διεθνή ύδατα.

Παρόλο που πέρασαν 10 χρόνια έως ότου το ράδιο έγινε προσιτό στο μέσο άνθρωπο, δε χρειάστηκε και πολύς χρόνος για συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι μπορούσαν να βγάλουν χρήματα από το ράδιο. Η πρώτη αναμετάδοση που έγινε ήταν από μία όπερα στο Met και μαντέψτε τι έκαναν οι άνθρωποι αφότου την άκουσαν: αγόρασαν εισιτήρια! Τότε ήταν που γεννήθηκε το digital marketing.

Μερικές σημαντικές πληροφορίες

Έχουμε ήδη μιλήσει για το SEO σε προηγούμενο άρθρο και είχαμε δει πολύ σημαντικά πράγματα, καθώς και βέλτιστες πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να ανεβάσει την επιχείρησή του. Όμως παράλληλα με το SEO υπάρχει και το Search Engine Marketing (SEM), το οποίο πρακτικά είναι κάτι σαν πληρωμένη εκδοχή του SEO.

Οι διαφημιστές πληρώνουν τη Google για να προβάλλει τις διαφημίσεις τους στα αποτελέσματα με σκοπό τη δημιουργία επιπλέον traffic στο site τους, στις landing pages και στις σελίδες προϊόντων, στοχεύοντας ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το content marketing, κατά το οποίο οι διαφημιστές δημιουργούν χρήσιμο περιεχόμενο, το οποίο στοχεύει στους εν δυνάμει πελάτες. Είναι μια πολύ καλή τακτική marketing, η οποία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.

Φυσικά, θα γνωρίζετε ήδη πάνω κάτω το τι είναι social media marketing (SMM). Στο SMM χρησιμοποιούμε ένα ή περισσότερα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης για να αλληλεπιδράσουμε με τους καταναλωτές, να χτίσουμε σχέσεις μαζί τους και να τους παραπέμψουμε στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Το Pay Per Click Advertising (PPC) είναι παρόμοιο με το SEM, όμως η διαφορά του έγκειται στο ότι δεν βρισκόμαστε πλέον υπό τον περιορισμό της Google. Τα περισσότερα social media μας επιτρέπουν πλέον να δημιουργήσουμε διαφημίσεις, οι οποίες ενσωματώνονται με φυσικό τρόπο στο feed των χρηστών. Ουσιαστικά, με το PPC πληρώνουμε για να αγοράσουμε κλικ που θα οδηγήσουν το χρήστη στο site μας.

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και το email marketing, το οποίο οι περισσότεροι πλέον θεωρούν ότι είναι της παλαιάς σχολής. Παρόλα αυτά, είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο αποτελεσματικά κανάλια επικοινωνίας. Εφόσον, οι πελάτες σας σας έχουν δώσει την άδεια να επικοινωνείτε μαζί τους, μπορείτε να τους στείλετε email ανά πάσα στιγμή, προσφέροντάς τους πραγματική αξία και παραπέμποντάς τους να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, όταν κρίνετε πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

Μπορείτε ήδη να διαπιστώσετε το πόσο ευρύ είναι το φάσμα του digital marketing και το πόσα πράγματα έχει να κάνει κανείς για να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως όλους τους παραπάνω τρόπους προς όφελός του. Σκεφτείτε το πιο απλό, το πόσες πλατφόρμες social media υπάρχουν: Facebook, Pinterest, Twitter, Instagram, Snapchat, Tumblr, YouTube, LinkedIn, Reddit και πάει λέγοντας…

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε λίγο από όλες τις παραπάνω κατηγορίες και θα δούμε τα πιο βασικά πράγματα, ώστε εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για κάτι να μπορέσετε να ανατρέξετε σε αυτό.

Ας ξεκινήσουμε!

Βελτιστοποίηση SEO – Search Engine Optimization

Μπορεί να μη γνωρίζετε τον Brian Dean και το site του Backlinko, αλλά αν ξεκινήσετε να αναζητάτε στο Google σχετικά με το SEO, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πέσετε επάνω του. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ξεπερνά ακόμα και μεγάλα site όπως η Βικιπαίδεια, το Forbes και το Copyblogger. Θα λέγαμε πως κυριαρχεί στο χώρο του SEO, λόγω των ιδιαίτερα μακροσκελών case studies, τα οποία παρέχουν πραγματικά αξία και οδηγίες, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να γίνει master στο SEO.

image6

Το Backlinko έχει καταφέρει να μπει στην πρώτη και τη δεύτερη θέση στο keyword “how to get backlinks”.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της περίπτωσης είναι ότι ο Brian αναφέρει πραγματικές τεχνικές SEO, τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε και όχι να αναφέρει ό,τι μπορεί να βρει κανείς και σε άλλα site στο ίντερνετ.

Όπως είχαμε πει στο προηγούμενο άρθρο, το SEO είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης του online περιεχομένου σας, ώστε οι μηχανές αναζήτησης να μπορούν να το κατατάξουν ως ένα από τα κορυφαία αποτελέσματα στο ίντερνετ για κάποιο συγκεκριμένο keyword.

Ο Brian Dean είναι μια από τις καλύτερες πηγές που μπορείτε να βρείτε στο ίντερνετ και που μπορεί να δώσει πραγματικά χρήσιμα tips για το πως μπορείτε να κάνετε αποτελεσματικά Search Engine Marketing.

Στο άρθρο του “How to get backlinks with guestographics”, ο Brian κάνει 2 πράγματα:

1. Δείχνει πραγματικά αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η στρατηγική του λειτουργεί.

image45

2. Δίνει αναλυτικά βήματα, τα οποία μπορεί να ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε.

Στο case study του, μιλά για κάποιον που βοήθησε στο να αναπτύξει αυτήν τη στρατηγική. Δηλαδή αρχικά βλέπετε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια μπορείτε να ανατρέξετε στα βήματα και να τα εκτελείτε, καθώς τα διαβάζετε. Ο Brian κάνει τα πάντα πολύ εύκολα σωστά; Όμως που κολλάμε; Στο ότι τα βήματα έχουν έναν βαθμό δυσκολίας και απαιτούν χρόνο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι δεν τα εκτελούν. Αν ακολουθήσετε όλα όσα λέει το άρθρο του, τότε θα δείτε και τα αποτελέσματα που περιμένετε.

Αν ο οδηγός του Brian δεν είχε πραγματικά αποτελέσματα, τότε δε θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει πάνω από 100.000 μηνιαίους αναγνώστες της σελίδας του, 100.000 εγγεγραμμένους στο mailing list του και να χτίσει τόσο μεγάλο brand με περίπου 40 δημοσιεύσεις στο blog του.
Ωστόσο, στο SEO υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες: το on-page και το off-page SEO. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

On-Page SEO

Τα τελευταία χρόνια, η Google έχει κάνει πάρα πολλές αλλαγές στους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί. Τα δεδομένα μας λένε ότι η Google κάνει πάνω από 600 αλλαγές ετησίως στους αλγορίθμους τους.

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει κανείς να συμβαδίσει με τόσες αλλαγές και τη συμπεριφορά των χρηστών των μηχανών αναζήτησης, η οποία επίσης αλλάζει. Όμως ένα πράγμα μένει σταθερό μέσα σε όλα αυτά: το on-page SEO.

Το on-page SEO δεν αφορά άμεσα τους παράγοντες κατάταξης, αλλά έχει να κάνει με άλλα στοιχεία που επηρεάζουν έμμεσα τη βαθμολογία μιας ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, μια πολύ συχνή και ενδεδειγμένη τακτική του on-page SEO είναι η βελτιστοποίηση των meta description και title tags.

image34

Το title tag και το meta description είναι οι πληροφορίες που εμφανίζει η Google στη σελίδα των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, αν κάποιος αναζητήσει “SEO Tips”, τότε είναι πολύ πιθανό να δει τη σελίδα της παραπάνω εικόνας.

Παρόλο που το να προσθέσει κανείς keywords στον τίτλο και στο meta description μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν αυτό που θέλουν πιο εύκολα, αυτό δεν εγγυάται ότι θα βοηθήσει και στην κατάταξη της σελίδας.

Οπότε το απλά να προσθέσετε μερικά keywords στο title tag και το meta description θεωρείται ελλιπής πρακτική.

Όμως τα keywords σε αυτά τα 2 πεδία θα αυξήσουν το Click Through Rate (CTR). Όταν ο τίτλος ή η περιγραφή είναι πιο ελκυστικά και σχετίζονται με το θέμα, το οποίο απασχολεί κάποιον, τότε το CTR αυξάνεται. Και φυσικά όσο υψηλότερο το CTR, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κάποιος να ανέβει στα αποτελέσματα της Google.

Στόχος της Google είναι να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο χρήστη. Οπότε αν η Google παρατηρήσει ότι είστε στη δέκατη θέση των αποτελεσμάτων και ότι έχετε υψηλότερο CTR από τη σελίδα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, τότε είναι λογικό να σας μετακινήσει υψηλότερα.

Το on-page SEO αποτελείται από μια πληθώρα συστατικών, αλλά τα πιο σημαντικά που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι:

 • Crawl errors
 • Αναζήτηση keywords
 • Βελτιστοποίηση σελίδων
 • Ταχύτητα

Στην παρακάτω ενότητα, θα αναλύσουμε τον κάθε ένα από αυτούς τους 4 παράγοντες  και θα δούμε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βάλετε το on-page SEO της σελίδας σας στη σωστή κατεύθυνση.

Crawl Errors

Τα Crawl Errors είναι σφάλματα ανίχνευσης και μπορεί να είναι από ένα error 404 (σελίδα που δεν υπάρχει) μέχρι και διπλότυπο περιεχόμενο. Τα crawl errors μπορούν να επηρεάσουν τη σελίδα σας με τους εξής τρόπους:

 • Χαμηλή ταχύτητα
 • Χαμηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα
 • Ποινές από τη Google
 • Μεγαλύτερη πιθανότητα οι χρήστες να εγκαταλείψουν το site σας

Αν έχετε δει στο site σας ποτέ το παρακάτω, τότε πρόκειται για broken link error και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα:

image32

Για παράδειγμα, αν το site σας έχει ένα error 404, τότε θα επηρεαστεί το traffic που φτάνει στη σελίδα σας αν κάποια εξωτερική πηγή οδηγεί σε αυτό. Έστω ότι έχετε δημοσιεύσει ένα άρθρο σας σε μια τρίτη ιστοσελίδα. Αν ο σύνδεσμος που οδηγεί στο site σας δε λειτουργεί, τότε χάνετε traffic και εν δυνάμει πελάτες.

Ένας εύκολος τρόπος για να επιλύσετε όλα τα crawl errors του site σας είναι με το να χρησιμοποιήσετε το Screaming Frog, το οποίο είναι τεχνικό εργαλείο που σκανάρει το site σας εντελώς δωρεάν και δίνει λεπτομερή αναφορά σχετικά με το τι πρέπει να διορθώσετε, αλλά και πως να το διορθώσετε:

image39

Καθώς σκανάρετε το site σας μην ξεχάσετε να εντοπίσετε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, όπως το διπλότυπο περιεχόμενο ή περιεχόμενο που λείπει και τα error 404. Αυτά τα προβλήματα είναι πολύ κοινά μεταξύ της πλειονότητας των ιστοσελίδων.

Αναζήτηση keywords

Η αναζήτηση keywords είναι ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας του digital marketing που αφορά το SEO. Keywords είναι οτιδήποτε πληκτρολογεί ο χρήστης στη μπάρα αναζήτησης για να βρει το περιεχόμενο που αναζητεί. Για παράδειγμα, το “βελτιστοποίηση SEO” είναι ένα keyword και οι διάφορες ιστοσελίδες μπορούν να στοχεύσουν σε αυτό και να καταταχθούν στα αποτελέσματα. Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι keyword που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν καταστρώσετε ένα πλάνο:

 • Μακροσκελή keywords: είναι τα keywords που αποτελούνται από περισσότερες από 3-5 λέξεις και τα οποία είναι πιο εύκολο να στοχεύσει μια επιχείρηση, λόγω του ότι περισσότερες λέξεις συνεπάγεται πιο λεπτομερές ερώτημα στη μηχανή αναζήτησης, λιγότερο traffic και λιγότερος ανταγωνισμός.
 • Σύντομα keywords: είναι τα keywords που απαρτίζονται από μια ή δύο λέξεις και είναι πιο γενικά. Ένα παράδειγμα τέτοιου keyword θα μπορούσε να είναι το “SEO”.
image35

Μια πλήρης και ισορροπημένη στρατηγική SEO περιλαμβάνει και τους 2 τύπους keyword. Τα πιο σύντομα keyword στοχεύουν σε μεγαλύτερο κοινό, επειδή είναι πιο γενικά, ενώ τα πιο μακροσκελή keywords φέρνουν λιγότερο traffic, αλλά έχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπών.

image36

Βελτιστοποίηση σελίδων

Η βελτιστοποίηση σελίδων είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας του SEO. Το συγκεκριμένο βήμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ορισμένων βασικών εργασιών που πρέπει να κάνει κανείς για να βελτιστοποιήσει τις σελίδες του για στοχευμένα keywords και για τις μηχανές αναζήτησης.

Θυμηθείτε: το περιεχόμενο που γράφετε και οι σελίδες που βελτιστοποιείτε αναφέρονται τόσο σε αναγνώστες, αλλά και σε μηχανές αναζήτησης.

Τα πάντα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο πόσο καλά τα πάει η ιστοσελίδα σας, από τα URL μέχρι τα internal links. Για παράδειγμα, αν στη google ψάχνετε ένα άρθρο για το SEO, τότε τα αποτελέσματα που περιμένετε ότι θα πάρετε πρέπει να αφορούν αυτό που έχετε πληκτρολογήσει στη μπάρα αναζήτησης.

image11

Τα πάντα έχουν αντίκτυπο, από το permalink της ιστοσελίδας σας, τον τίτλο, καθώς μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο έχετε δομήσει το άρθρο σας (h1 και h2 tags) κάνουν διαφορά στο πως η Google σκανάρει το περιεχόμενό σας, καθώς και στο πόσο η σελίδα σας είναι φιλική προς το χρήστη.

Όσο πιο βελτιστοποιημένη είναι η σελίδα σας, τόσο περισσότερο θα καθίσουν οι χρήστες στο site σας και θα διαβάζουν το περιεχόμενό σας.

Επίσης, η βελτιστοποίηση των internal links (δηλαδή η σύνδεση ενός άρθρου με ένα άλλο μέσα στο post) θα βοηθήσει τους χρήστες να περιηγηθούν πιο ομαλά μέσα στο site σας. Πάντα να σκέφτεστε το πως θα ήθελε ένας αναγνώστης να είναι η δομή μιας σελίδας και το πως θα ήταν εύκολο για κάποιον που δεν έχει μπει στο site σας να βρει όσο το δυνατόν πιο εύκολα το περιεχόμενο που ψάχνει.

Βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης

Ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που κρίνουν το κατά πόσο η ιστοσελίδα σας θα πετύχει είναι το πόσο γρήγορα φορτώνει η σελίδα σας. Αναφορικά με το SEO, αυτό που επιδιώκουμε είναι να φορτώνουν γρήγορα όλες οι σελίδες. Γενικότερα, η Google τείνει να προτιμά τα site των οποίων ο χρόνος φόρτωσης είναι μηδαμινός.

Μελέτες έχουν δείξει ξανά και ξανά πως τα κορυφαία site έχουν καλύτερο χρόνο φόρτωσης από τα site που βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη:

image29

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, όσο περισσότερο αυξάνεται ο χρόνος φόρτωσης μιας ιστοσελίδας, τόσο πιο πιθανό είναι ένας χρήστης να εγκαταλείψει τη σελίδα πριν αυτή εμφανιστεί.

image30

Κανείς δε θέλει να περιμένει δέκα δευτερόλεπτα για να μπει σε μια σελίδα. Η Google έχει θέσει ένα στάνταρ, το οποίο υποστηρίζει ότι η καλύτερη πρακτική είναι μια σελίδα να χρειάζεται λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσει. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν αυτήν την οδηγία.

image40

Ευτυχώς, η Google προσφέρει εργαλεία όπως το Test My Site και το Pagespeed Insights, το καθένα εκ των οποίων βοηθά να βελτιώσουμε δραματικά την ταχύτητα ενός site.

image31

Εφόσον βελτιώσετε την ταχύτητα του site σας, τότε να περιμένετε ότι οι χρήστες θα μείνουν σε αυτό για περισσότερη ώρα, μειώνοντας το bounce rate, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την οργανική σας κατάταξη.

Πρέπει να ελέγχετε διαρκώς την ταχύτητα του site σας και να κάνετε όποιες βελτιώσεις είναι δυνατόν να γίνουν. Χρησιμοποιήστε αυτά τα εργαλεία για να βρείτε τα αδύναμα σημεία σας και ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις λύσεις που σας προτείνουν.

Off-Page SEO

Τι είναι το off-page SEO; Είναι το αντίθετο του on-page SEO.

image42

Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει όλους εκείνους τους παράγοντες και τις δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκτός της ιστοσελίδας σας, ώστε να ανεβείτε στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στο off-page SEO. Μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει το link building, την προώθηση στα social media και τη δημιουργία περιεχομένου με άλλους, ώστε να βελτιώσει το off-page SEO.

Ακόμα και η συγγραφή άρθρων σε κάποιο άλλο blog και η συγγραφή προωθητικού περιεχομένου που ενσωματώνει σύνδεσμο προς το site σας αποτελεί link building, διότι ο σύνδεσμος οδηγεί έναν αναγνώστη στην ιστοσελίδα σας.

Ας δούμε παρακάτω off-page SEO πρακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Το link building είναι σημαντικό

Το link building είναι κρίσιμος παράγοντας που ανεβάζει το επίπεδο της off-page SEO στρατηγικής μιας επιχείρησης. Σύμφωνα με ένα βίντεο του 2016, στο οποίο μιλά ο Andrey Lipattsev, ο οποίος είναι υπεύθυνος στρατηγικής της ποιότητας αναζήτησης στη Google, υποστηρίζει ότι τα links και το περιεχόμενο είναι οι δύο κορυφαίοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη.

Η Google επιβεβαίωσε αυτά που λέγονται στο βίντεο. Τα links είναι πράγματι ο πιο σημαντικός παράγοντας που ανεβάζει κάποιον στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης.

Όταν ο Brian Dean έκανε και αυτός τη δική του έρευνα, πράγματα διαπίστωσε ότι τα κορυφαία site που κυριαρχούν στην αγορά, έχουν τα περισσότερα backlinks από οποιονδήποτε άλλο.

image7

Όσο περισσότερα link άλλων site οδηγούν προς εσάς, τόσο μεγαλύτερο κύρος έχετε στα μάτια της Google. Σημαίνει ότι το περιεχόμενό σας δίνει πραγματική αξία σε αυτούς που το διαβάζουν.

Όμως δεν είναι όλα τα link το ίδιο. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα κορυφαία site έχουν backlinks που προέρχονται πάλι από τις κορυφαίες σελίδες του χώρου.

image28
image1

Η απόκτηση backlinks και γενικότερα link building είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά κάτι αρκετά σημαντικό για την επιχείρησή σας, αν θέλετε να είστε ανταγωνιστικοί. Αν θέλετε να βγαίνετε πρώτοι, τότε πρέπει να ελέγχετε τα πάντα, από το συνολικό αριθμό backlinks, μέχρι το πόσο ποιοτικά είναι αυτά τα backlinks και το πόση ποικιλία υπάρχει αναφορικά με τα site προέλευσης.

Για να αποκτήσετε backlinks, πρέπει να δημιουργήσετε περιεχόμενο αξίας. Οι σελίδες που βγαίνουν νούμερο 1 στη Google έχουν καταπληκτικό περιεχόμενο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν συγκεντρώσει πάρα πολλά backlinks. Το θέμα είναι ότι οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης δε μπορούν να βρουν πουθενά αλλού παρόμοιο περιεχόμενο και αυτό είναι η ειδοποιός διαφορά.

Στο βιβλίο της Moz, “How to Rank”, εξηγείται ο κανόνας 90/10 που αφορά το link building:

image18

Γενικά ο κανόνας λέει ότι θα πρέπει να επενδύουμε το 90% του χρόνου μας στο να φτιάχνουμε ποιοτικό περιεχόμενο και να αφιερώνουμε το 10% του χρόνου μας στο link building. Χωρίς περιεχόμενο είναι σχεδόν απίθανο να αποκτήσετε τα backlinks που θέλετε.

Ένας από τους πιο καλούς τρόπους για να αποκτήσετε backlinks είναι με το να αναφέρετε τα ονόματα από influencers στο περιεχόμενό σας. Με αυτόν τον τρόπο, δίνετε παραπάνω αξία στο περιεχόμενό σας, ενώ δίνετε και τα εύσημα σε άτομα που το αξίζουν.

Και ως άνθρωποι, γνωρίζουμε ότι μας αρέσει οι άλλοι να ανεβάζουν τον εγωισμό μας. Είναι πολύ ωραίο να λαμβάνει κανείς τα εύσημα για το γεγονός ότι είναι ειδικός στον χώρο και τον κλάδο του. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική, θα αποκτήσετε με μεγαλύτερη ευκολία backlinks προς το site σας.

Για παράδειγμα, το Shopify ανέφερε τον Neil Patel σε αυτό το post:

image20

Το όνομα του Neil αναφέρθηκε, διότι έδωσε πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Οπότε στο post του Shopify, ο Neil απέκτησε ένα backlink προς το site του, ως αντάλλαγμα για το χρόνο και τον κόπο του. Βέβαια και ο Neil αντίστοιχα ανταπέδωσε το backlink αναφέροντας το Shopify στη σελίδα του.

Η αναφορά σημαντικών προσώπων και influencers είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να τους κάνετε να μοιραστούν το περιεχόμενό σας.

Social Sharing

Τα social media είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε έμμεσα την off-page SEO στρατηγική σας. Παρόλο που το social sharing δεν είναι κάποιος επίσημος παράγοντας που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ιστοσελίδων, συμβάλλει με έμμεσο τρόπο, ώστε οι ιστοσελίδες να αποκτήσουν περισσότερα backlinks.

Η δημοσίευση του πιο πρόσφατου περιεχομένου σας στα social media θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε νέο κοινό. Όσο περισσότερους χρήστες ελκύετε, τόσο περισσότερο brand awareness αποκτάτε και φυσικά περισσότερα backlinks.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το Buffer για να προγραμματίσετε εκ των προτέρων το περιεχόμενο που θα διαμοιραστείτε.

image37

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες όπως το LinkedIn για να συμβάλλετε στην off-page SEO στρατηγική σας.

Από το να δημοσιεύετε απλά τα νεα άρθρα σας στο LinkedIn, μπορείτε να δημιουργήσετε νέο περιεχόμενο και άρθρα που θα υπάρχουν αποκλειστικά στο LinkedIn και που θα περιέχουν αναφορές προς το site σας. Είναι ένας τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερο traffic.

Ας δούμε ένα παράδειγμα του Neil Patel στο LinkedIn:

image3

Τα άρθρα που μπορεί κανείς να γράψει στο LinkedIn είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα έβαζε στο site του.

Τα άρθρα αυτού του είδους ειδοποιούν όλες τις συνδέσεις που έχετε κάνει στην πλατφόρμα, κάθε φορά που δημοσιεύετε. Αυτό σημαίνει ότι όσοι σας ακολουθούν, θα λάβουν ειδοποίηση για το άρθρο σας και δε θα χρειαστεί να κάνουν scroll σε κάποιο feed μέχρι να σας βρουν.

Μια εύκολη τακτική την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το να γράψετε ένα κομμάτι τους άρθρου σας και στη συνέχεια να γράψετε κάτι του τύπου “Διαβάστε τη συνέχεια εδώ”, ώστε ο αναγνώστης να κάνει κλικ και να μεταφερθεί αυτόματα στην ιστοσελίδα σας.

Για να γράψετε ένα τέτοιο άρθρο, πηγαίντε στο LinkedIn και κάντε κλικ στο “Write an article”:

image23

Στη συνέχεια, προσθέστε την κύρια εικόνα του άρθρου σας και κάντε αντιγραφή επικόλληση τον τίτλο και την παράγραφο που θέλετε να παραθέσετε, προτού παραπέμψετε τον αναγνώστη στο site σας.

image14

Τέλος, προσθέστε το “Διαβάστε περισσότερα εδώ” με το σχετικό σύνδεσμο και είστε έτοιμοι!

Search Engine Marketing (SEM)

Το SEM είναι ο επί πληρωμή ξάδερφος του SEO.

Αντί να βελτιστοποιείτε το περιεχόμενο και τις ιστοσελίδες σας, ώστε αυτές να εμφανιστούν στα οργανικά αποτελέσματα σε όσους κάνουν σχετικές αναζητήσεις (κάτι που είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και που μπορεί να απαιτήσει μήνες για να λειτουργήσει), μπορείτε απλά να πληρώσετε ένα χρηματικό ποσό στη Google για να βγαίνετε πρώτοι.

Εφόσον θα είστε η πρώτη σελίδα που θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό ότι οι χρήστες θα κάνουν κλικ για να μπουν στο site σας. Η χρέωση γίνεται ανά κάθε κλικ που κάνει ένας χρήστης.

image26

Ανάλογα με το keyword για το οποίο θέλετε να εμφανίζεστε, η τιμολόγηση θα είναι διαφορετική.

Τα keywords που οι χρήστες αναζητούν περισσότερο έχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου πιο ακριβά για να διαφημιστεί κανείς. Μερικά keywords κοστίζουν ακόμα και εκατοντάδες ευρώ ανά κλικ. Μερικά κοστίζουν και πάνω από 600€ ανά κλικ!

Παρόλο που αυτή είναι μια εξαιρετικά αποδοτική στρατηγική, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη μόνο αν μπορείτε να αποσβέσετε απευθείας το κόστος διαφήμισης.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που επενδύουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στη Google για να διαφημιστικές καμπάνιες, ενώ δεν έχουν βεβαιωθεί ότι μπορούν εύκολα και γρήγορα να αποσβέσουν αυτά τα χρήματα.

Για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε πλήρως και αποδοτικά το SEM, πρέπει να προσφέρετε προϊόντα και υπηρεσίες επί πληρωμή.

Αν είστε ακόμα στη διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου που θα προσελκύσει κοινό, τότε ίσως θα ήταν καλύτερο να μη ασχοληθείτε ακόμα με το SEM. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό “άθλημα”.

Ευτυχώς, η σπατάλη χρημάτων σε διαφημιστικές καμπάνιες που δεν έχουν αποτέλεσμα είναι κάτι που είναι αρκετά δύσκολο να γίνει.

Κάθε φορά που δημιουργούμε μια διαφημιστική καμπάνια, μπορούμε να θέσουμε στόχους μετατροπών και να καταγράψουμε ακριβώς το πόσες μετατροπές έγιναν από τις διαφημίσεις, ώστε να μπορέσουμε να δούμε στο πόσο μας κόστισε κάθε μετατροπή και το πόσος χρόνος απαιτήθηκε.

Η Google έχει δημοσιεύσει αρκετά case studies πελατών που επένδυσαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε διαφημίσεις και που τα χρήματα τους επιστράφηκαν στο πολλαπλάσιο. Το ROI (Return on investment) είναι συχνά πολύ μεγαλύτερο από ότι θα ήταν αν κάποιος επένδυε σε ακίνητα, λαμβάνοντας τα χρήματα που επενδύθηκαν στη διαφήμιση επί 5, 10 ή ακόμα και 20 φορές. Η τελευταία περίπτωση είναι το digital marketing στο απόγειό του!

Content Marketing

Θα έλεγε κανείς πως ο Jon Morrow είναι master στη δημιουργία περιεχομένου. Εφόσον, ο ίδιος διαπίστωσε ότι συχνά το ποιοτικό περιεχόμενο δεν λαμβάνει το traffic και το exposure που του αναλογεί, ήθελε να κάνει κάτι για να βοηθήσει τους δημιουργούς. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αποκτήσει 500.000 μηνιαίους αναγνώστες.

Το content marketing έχει να κάνει με την παροχή αξίας στους αναγνώστες με περιεχόμενο που είναι πάντοτε σχετικό με αυτό που τους ενδιαφέρει, αλλά ταυτόχρονα και επίκαιρο.

Το εισόδημα του Jon Morrow είναι εξαψήφιο σε μηνιαία βάση! Κι όμως βγάζει περισσότερα από όσο βγάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε έναν χρόνο, αλλά είναι λογικό εφόσον είναι καταπληκτικός στο content marketing.

image33

Και κατάφερε να τα κάνει όλα αυτά μόνο με τη φωνή του. Ο Jon είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω.

Όταν αποφάσισε να επικεντρωθεί στο marketing στο blog του, ήξερε ότι το να μοιραστεί τα μαθήματα που ο ίδιος είχε μάθει όταν έφτιαχνε από την αρχή το δικό του blog και τις επιχειρήσεις του θα είλκυε πάρα πολλούς αναγνώστες.

Όμως, επίσης ήξερε ότι θα αποκτούσε πολλούς fans και δυνητικούς αγοραστές με το να διδάσκει το πως να υλοποιήσουν την στρατηγική marketing που ο ίδιος χρησιμοποιήσει για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα, καταφέρνοντας να κάνει τις εταιρείες του να κερδοφορούν και να έχουν τρομερή ανάπτυξη.

Όπως και το Backlinko που αναφέραμε παραπάνω και ο Jon σπάει τη στρατηγική του σε βήματα με screenshots, αποτελέσματα και αναλυτικούς οδηγούς. Τόσο συγκεκριμένες οδηγίες και βήματα είναι πάρα πολύ σπάνια στο χώρο του marketing. Αν κάποιος μπορεί να πάρει τον κόσμο από το χέρι και να τον πάει από το σημείο Α στο σημείο Β, τότε είναι και που θα αποκτήσει πολύ πιστό κοινό.

Επίσης, κάτι άλλο πολύ καλό που κάνει ο Jon είναι να προσκαλεί άτομα και να τους ζητά να μοιραστούν κι αυτοί τις καλύτερες τακτικές τους με τον ίδιο τρόπο, ώστε το κοινό του να μπορεί να μάθει και για άλλες μεθόδους digital marketing, όπως η δημιουργία σχέσεων, το Google Analytics και το email marketing.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε το πως μπορείτε να γράψετε φανταστικό περιεχόμενο είναι με το να διαβάσετε απλά τα άρθρα του Jon. Μια τακτική που χρησιμοποιεί αρκετές φορές είναι το να επινοεί έναν έναν όρο που δεν έχει ακούσει ποτέ κανείς, ώστε το κοινό να διαβάσει το άρθρο από την περιέργειά του και στη συνέχεια να αναφέρεται γενικά και αόριστα σε άτομα που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα που περιγράφει, αλλά με τρόπο που ο αναγνώστης να καταλαβαίνει ότι εν τέλει αναφέρεται σε αυτόν.

image4

Στη συνέχεια, εξηγεί τον όρο που έχει επινοήσει και τον παρομοιάζει με μια “ασθένεια” των bloggers, την οποία όλοι θέλουν να θεραπεύσουν! Γενικότερα, αυτό που κάνει είναι να εξιτάρει την περιέργεια των αναγνωστών του, με αποτέλεσμα να τους μαγνητίσει κατευθείαν.

Γιατί content marketing;

Οπότε γιατί χρειάζεται κανείς το content marketing; Γιατί το content marketing σχετίζεται άμεσα με το SEO.

Σύμφωνα με τη Google, το περιεχόμενο είναι ένας από τους 2 τοπ παράγοντες που καθορίζουν την κατάταξη μιας σελίδας. Όσο καλύτερο το περιεχόμενο που δημιουργείτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ελκύσετε νέο traffic, το οποίο θα προέρχεται από τα οργανικά αποτελέσματα.

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια στρατηγική SEO, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε να δημιουργείτε περιεχόμενο. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης θα ανακαλύψουν την εταιρεία σας (χωρίς διαφημίσεις) είναι το περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, αν έχετε μια δικηγορική εταιρεία, χωρίς δυνατό brand, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε περιεχόμενο, το οποίο θα ελκύσει νέους χρήστες, οι οποίοι αναζητούν σχετικές απαντήσεις.

Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να δημοσιεύσετε ένα άρθρο με τίτλο “10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στο συμβόλαιο ενοικίου”. Περιεχόμενο σαν το παραπάνω θα φέρει στο stie σας traffic, χωρίς εσείς να δώσετε ούτε ένα ευρώ.

Σύμφωνα με το HubSpot, οι εταιρείες που δημοσιεύουν 16+ άρθρα περιεχομένου το μήνα, έχουν περισσότερο traffic από αυτές που δε δημοσιεύουν:

image25

Το να δημοσιεύετε 16+ άρθρα το μήνα όχι μόνο θα σας φέρει περισσότερο traffic, αλλά και θα αυξήσει τον αριθμό των leads σας:

image19

Όσο περισσότερο περιεχόμενο έχει το blog σας, τόσες περισσότερες σελίδες έχει ευρετηριοποιήσει η Google για το site σας. Σύμφωνα με τα 2 παραπάνω, οι πιθανότητες που έχει κάποιος να επισκεφθεί το site σας, αυξάνονται κατά πολύ:

image24

Το content marketing είναι σημείο – κλειδί στο SEO. Σίγουρα, το να βελτιστοποιήσετε τις σελίδες των προϊόντων σας και την αρχική σελίδα είναι πολύ καλή στρατηγική στο SEO, αλλά έτσι δε θα αποκτήσετε traffic που πριν δεν σας γνώριζε.

Το content marketing σας δίνει την ευκαιρία να φέρετε νέους επισκέπτες στο site σας, να φέρετε κοινό που δεν έχει ακούσει ποτέ ξανά για εσάς! Επίσης, το ROI του content marketing είναι πάρα πολύ υψηλό:

image38

Τους πρώτους μήνες, θα δείτε το κόστος ανά lead να πέφτει κατά 80%!

Παρόλο που το content marketing δεν μπορεί να σας κάνει επιτυχημένους μέσα σε μία νύχτα όπως οι διαφημίσεις PPC, δεν υπάρχει καμία άλλη τακτική η οποία να έχει τόσο μακροχρόνια βιωσιμότητα.

Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να δείτε αποτελέσματα, αλλά το κόστος απόκτησης νέων πελατών βγαίνει πολύ πιο φθηνό σε σχέση με άλλες τακτικές.

Σε μια αναφορά του, το State of Inbound, υποστηρίζει ότι οι μαρκετίστες εστιάζουν σταθερά μέχρι σήμερα στο να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο γνωστές μέσα από τη δημιουργία περιεχομένου.

image41

Το content marketing είναι ακόμα και σήμερα η νούμερο ένα προτεραιότητα των επιχειρήσεων που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερους νέους πελάτες και να κάνουν περισσότερες πωλήσεις.

Όμως τι γίνεται αν δε θέλετε να φτιάξετε το δικό σας blog; Για την ακρίβεια, δε χρειάζεται να φτιάξετε blog για να ξεκινήσετε το content marketing. Παρακάτω θα δούμε όλες τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται το content marketing, έτσι ώστε να μπορέσετε να διαλέξετε τη μορφή που ταιριάζει περισσότερο στην επιχείρησή σας.

Μορφές του content marketing

Το περιεχόμενο μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από απλό κείμενο.

Για παράδειγμα, η Daisy Jing εκτόξευσε το eshop της και πλέον βγάζει 3.000.000$ σε ετήσια βάση με το να δημιουργεί ενημερωτικό περιεχόμενο στο YouTube σχετικά με την ακμή. Το περιεχόμενο μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή από φωτογραφίες, blog, podcast, viral βίντεο και πολλά ακόμα:

image27

Αν η δύναμή σας δεν έγκειται στη συγγραφή κειμένων και το blogging ή αν απλά τα προηγούμενα δεν είναι κατάλληλη λύση για την επιχείρησή σας, τότε μην αγχώνεστε. Εφόσον δημιουργείτε περιεχόμενο οποιασδήποτε μορφής, το οποίο οι χρήστες αναζητούν, τότε θα πετύχετε.

Για παράδειγμα, ο Neil Patel πέραν από το blog που διατηρεί, πλέον δημιουργεί και βίντεο που ανεβάζει στο YouTube, στα οποία ασχολείται με τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς κατά την ενασχόλησή του με το marketing, καθώς και τις τάσεις που υπάρχουν.

image44

Αυτά τα βίντεο λειτουργούν ως μορφή περιεχομένου που τον βοηθούν να ανέβει στην κατάταξη των αποτελεσμάτων της Google, ενώ παράλληλα προσφέρει περιεχόμενο αξίας στο κοινό του στο YouTube.

Γενικότερα, το περιεχόμενο μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς μιας επιχείρησής:

 • Χτίζει το brand awareness: καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν ή παρακολουθούν το περιεχόμενό σας, το brand σας θα γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμο από ένα μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων και εν δυνάμει πελατών
 • Δημιουργεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης και εμπλουτίζει το social proof σας: η δημοσίευση περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα και βίντεο δείχνουν ότι γνωρίζετε το αντικείμενό σας σε βάθος και αυτό σας ανεβάζει αυτόματα σε υψηλότερο βάθρο στα μάτια του κοινού σας
 • Περισσότερο traffic και περισσότερες πωλήσεις: μπορείτε να αξιοποιήσετε το περιεχόμενό σας και να το βελτιστοποιήσετε με τρόπο που να έχει υψηλό ROI, είτε αυτό είναι σε κοινό, είτε σε traffic, είτε σε πελάτες, είτε σε ό,τι άλλο μπορεί να αποβεί κερδοφόρο για εσάς

Όμως τι κι αν κάποιος δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους ή το χρόνο για να δημιουργήσει περιεχόμενο τύπου βίντεο; Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα όπως η Pura Vida Bracelets, η οποία πουλάει βραχιόλια για φιλανθρωπικό σκοπό, οπότε το blogging δεν είναι κάτι που θα ταίριαζε σε αυτήν την περίπτωση.

image8

Δεν υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που θέλουν να διαβάσουν για βραχιόλια. Το κοινό μιας τέτοιας σελίδας συνήθως θέλει να δει φωτογραφίες και περιεχόμενο που να σχετίζεται εν γένει με το lifestyle. Η Pura Vida το κάνει πάρα πολύ καλά αυτό.

Το blogging δεν είναι για όλες τις επιχειρήσεις και για όλους. Απλά πρέπει να βρείτε τη θεματολογία του περιεχομένου που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και να ξεκινήσετε να δημιουργείτε.

Content Mapping

Κάτι που μπορεί να αναρωτιέστε αυτή τη στιγμή είναι: πως μπορεί η δημιουργία περιεχομένου να φέρει περισσότερες πωλήσεις και να φέρει νέους πελάτες;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι κάπως μπερδεμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσουμε είναι με το να χρησιμοποιήσουμε το ταξίδι του πελάτη (customer journey). Ας το δούμε λίγο καλύτερα:

Όταν κάποιος επισκέπτεται το site σας ή αλληλεπιδρά με το brand σας στα social media για πρώτη φορά, τότε το πιο πιθανό είναι ότι δε θα αγοράσει από εσάς. Όμως γιατί; Επειδή δεν ξέρουν καν ποιοι είστε!

Σκεφτείτε λίγο, θα αναζητούσατε στο Google παπούτσια και θα αγοράζατε το πρώτο ζευγάρι που θα έβγαινε μπροστά σας; Φυσικά και όχι! Οι καταναλωτές αγοράζουν χρησιμοποιώντας και την λογική τους, οπότε ακολουθούν ένα συγκεκριμένο ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την επίγνωση ενός brand (awareness) όσο και τις αποφάσεις που λαμβάνει. Αυτό είναι το ταξίδι του καταναλωτή:

image21

Οι καταναλωτές κινούνται από το ένα στάδιο στο άλλο, εφόσον αποκτούν επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ελέγχουν τις διαθέσιμες λύσεις και στη συνέχεια καταλήγουν σε μια απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική σας στο marketing πρέπει να συμβαδίζει με το παραπάνω ταξίδι. Αν προσφέρετε στο χρήστη ένα lead magnet στο στάδιο του awareness ζητώντας του τα προσωπικά του στοιχεία (π.χ. email, τηλέφωνο), τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα τον τρομάξετε.

Θυμηθείτε ότι σε αυτό το στάδιο οι χρήστες δε γνωρίζουν το brand σας, οπότε πως περιμένετε από αυτούς να εμπιστευτούν τα στοιχεία τους σε εσάς; Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ακόμα η εμπιστοσύνη και το κύρος. Δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.

Όμως αν ζητήσετε τα στοιχεία τους στο στάδιο στο οποίο σκέφτονται την επιχείρησή σας και κάποιον προϊόν ή υπηρεσία σας ως λύση, τότε είστε στο σωστό μονοπάτι! Σε αυτήν τη φάση οι χρήστες γνωρίζουν ήδη το brand σας και θέλουν από εσάς περισσότερο περιεχόμενο υψηλής αξίας.

Για παράδειγμα, δείτε το παρακάτω content marketing funnel:

image43

Στο πρώτο στάδιο ο καταναλωτής γνωρίζει το πρόβλημα που έχει και γνωρίζει ότι πρέπει το επιλύσει. Σε αυτή τη φάση, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε κάποιο infographic ή κάποιο βίντεο για να τραβήξετε την προσοχή του και να καλλιεργήσετε την περιέργειά του.

Στο δεύτερο στάδιο, ο καταναλωτής ερευνά τις διαθέσιμες επιλογές που έχει. Καθώς προχωράμε όλο και πιο κάτω στο funnel, το περιεχόμενο ξεκινά να γίνεται όλο και καλύτερο. Μπορεί κάποια δημοσίευση στο blog σας να είναι πολύ καλή στο να αυξάνει το awareness, αλλά δεν εγγυάται ότι και θα σας φέρει μετατροπές. Τα άρθρα σε ένα blog απλά υπάρχουν για να λειτουργούν ως πόλος έλξης επισκεπτών και εν δυνάμει πελατών. Μελλοντικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε άλλα εργαλεία για να πραγματοποιήσετε πωλήσεις.

Δημοσίευση και κοινοποίηση περιεχομένου

Εφόσον έχετε δημιουργήσει περιεχόμενο, το επόμενο βήμα είναι να δημοσιεύσετε το περιεχόμενό σας και να το κοινοποιήσετε σε όσες περισσότερες πλατφόρμες μπορείτε. Το περιεχόμενο μπορεί από μόνο του να είναι καλό, αλλά θα πρέπει να φτάσει και στα μάτια αυτών που ενδιαφέρονται, οπότε είναι πάντα καλό να διαμοιράζεστε αυτά που έχετε δημιουργήσει.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αποκτήσετε περισσότερο traffic και links προς το site σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ανεβείτε στην κατάταξη και να συγκεντρώσετε περισσότερα  leads. Η πιο κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται είναι να κοινοποιήσετε το περιεχόμενό σας σε κάθε πλατφόρμα social media στην οποία είστε εγγεγραμμένοι.

Social Media Marketing

Τα social media σήμερα έχουν γίνει τεράστια σε έκταση. Η βιομηχανία των social media γνωρίζει αυξανόμενη ανάπτυξη και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες πλατφόρμες social media.

Το θέμα των social media είναι κι αυτό μεγάλο σε έκταση και κανονικά θέλει κι αυτό τον δικό του οδηγό, αλλά αν θέλετε να πετύχετε στα social media (κάτι που σήμερα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ), τότε θα πρέπει να παραδειγματιστείτε από τον Gary Vaynerchuck.

Ο Gary τα καταφέρνει καταπληκτικά σε όλες τις πλατφόρμες. Έχει γράψει 3 best sellers των New York Times (τα 2 εκ των οποίων εστιάζουν στο πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει προς όφελος της επιχείρησής του τα social media),  καθώς και έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες media παγκοσμίως.

Στο Twitter, στο οποίο και τα πάει πάρα πολύ καλά, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 3,1 εκατομμύρια followers.

image13

Στο κανάλι του στο YouTube έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σειρά εκπομπών, τις οποίες παρακολουθεί πάρα πολύς κόσμος, ενώ στο Facebook έχει 5.5 εκατομμύρια followers. Στο Instagram έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια followers! Είναι πραγματικά πάρα πολύς ο κόσμος που τον ακολουθεί και αν κανείς ακολουθήσει όλες του τις συμβουλές, τότε θα μάθει πραγματικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για να γίνει επιτυχημένος στα social media.

Κάτι που έχει πει ο Gary και που θα πρέπει να μείνει στο νου όλων είναι ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να ακολουθεί τις συνθήκες (context). Στα αγγλικά λέει κατά λέξη “Content is king, but context is god”, δηλαδή ότι μπορεί το περιεχόμενο να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα μας, αλλά θα πρέπει παράλληλα να σκεφτόμαστε και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα υπάρχει το περιεχόμενο.

Αυτό που θέλει να πει είναι ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τις συνθήκες κάθε πλατφόρμας social media και να συμβαδίζουμε με αυτές, διότι αλλιώς η αποτυχία έρχεται με μαθηματική ακρίβεια. Καλώς ή κακώς, οι χρήστες έχουν εκπαιδευτεί με τέτοιο τρόπο που να περιμένουν διαφορετικό τύπο περιεχομένου σε κάθε πλατφόρμα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε όλο αυτό το άρθρο σε ένα status στο Facebook. Θα είχε νόημα κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι και ο λόγος είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να καθίσει να διαβάσει ένα τόσο μακροσκελές άρθρο στο Facebook. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των blog και του YouTube.

Πριν να έρθει το TikTok στη ζωή μας, υπήρχε η πλατφόρμα Vine του Twitter, η οποία γνώρισε πάρα πολλή δημοσιότητα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οι χρήστες δημοσίευαν το λάθος τύπο περιεχομένου και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δε μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολλούς followers.

Αν κανείς έχει στη διάθεσή του μόνο 6 δευτερόλεπτα για να τραβήξει την προσοχή των θεατών, τότε θα πρέπει να κάνει κάτι πάρα πολύ καλό. Υπήρχαν μόνο 2 τύποι λογαριασμών που τα κατάφερναν καλά σε αυτήν την πλατφόρμα:  οι κωμικοί και οι μουσικοί.

Αν ανατρέξετε στη λίστα με τους πιο επιτυχημένους Viners, θα διαπιστώσετε ότι περίπου το 99% αυτών των λογαριασμών είχαν κωμικό περιεχόμενο.

Αντί να αντιμετωπίζετε τα social media ως ένα κανάλι διαμοιρασμού του περιεχομένου σας, το οποίο έχετε κοινοποιήσει και στα άλλα κανάλια, δοκιμάστε να αφηγηθείτε ιστορίες που να ταιριάζουν στις συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε πλατφόρμα.

Πως τα διάφορα brands χρησιμοποιούν το Instagram

Το Instagram είναι ένα από τα δημοφιλέστερα social media σε όλο τον κόσμο:

Το Instagram σήμερα έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, ενώ παράλληλα έχει ξεπεράσει το Snapchat και το Twitter μαζί. Το Instagram γνώρισε πάρα πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερα brands επενδύουν όλο και περισσότερο στο Instagram, ώστε να μπορέσουν να επιδείξουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν πωλήσεις.

Μια από τις καλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην πλατφόρμα είναι αυτή του HubSpot.

image10

Το HubSpot είναι καταπληκτικό στο να παράγει και να δημοσιεύει περιεχόμενο που σχετίζεται με το marketing και την επιχειρηματικότητα. Το Instagram επικεντρώνεται περισσότερο στο οπτικό υλικό. Οπότε το HubSpot δημιουργεί πολύ ωραίες εικόνες και βίντεο που αφορούν σε marketing tips και business θέματα.

Το HubSpot είναι πάρα πολύ καλό στο να συνδυάζει την έμπνευση με τακτικά tips και όμορφες εικόνες μέσα από έναν λογαριασμό στο Instagram. Θέλετε να ξεκινήσετε με το Instagram marketing; Τότε δημιουργήσετε ένα λογαριασμό για την επιχείρησή σας και ξεκινήστε να ποστάρετε περιεχόμενο που είναι σχετικό με τον κλάδο σας.

Χορηγούμενες δημοσιεύσεις στα social media

Κάθε πλατφόρμα social media υποστηρίζει πολλαπλές μορφές διαφημίσεων. Για παράδειγμα, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter μπορείτε να προσθέσετε χορηγούμενες δημοσιεύσεις, καθώς και να δημιουργήσετε εξατομικευμένες ομάδες ανθρώπων, στις οποίες θέλετε να απευθυνθείτε.

Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις εμφανίζονται απευθείας στην αρχική των χρηστών στους οποίους στοχεύετε. Το Facebook είναι μια από τις πλατφόρμες που παρέχουν κορυφαία εργαλεία στόχευσης κοινού στην αγορά. Μπορείτε να στοχεύσετε στο ιδανικό σας κοινό, ορίζοντας διάφορες παραμέτρους όπως τα ενδιαφέροντα, την ηλικία, την τοποθεσία και πολλές ακόμα επιλογές.

Διαφημίσεις PPC (Pay per click)

Με το PPC Advertising μια επιχείρηση πληρώνει για κάθε κλικ που κάνει κάποιος στη διαφήμισή της.

Μάλλον ακούγεται παρόμοιο με το SEM που αναλύσαμε παραπάνω και ο λόγος είναι πως είναι ακριβώς το ίδιο. Το SEM είναι και αυτό ένας τύπος PPC Advertising, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες εκεί έξω, οι οποίες σας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλλετε τις διαφημίσεις σας σε ένα κοινό και να πληρώνετε μόνο για κάθε κλικ που κάνει κάποιος στο post σας.

Όμως οι μακράν πιο δημοφιλείς πλατφόρμες που προσφέρουν τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα είναι το Facebook και το Google Ads.

Στο Facebook μπορείτε απλά να δημιουργήσετε να δημιουργήσετε μια δημοσίευση και στη συνέχεια να επιλέξετε το κοινό στο οποίο θέλετε να στοχεύσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να στοχεύσετε γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στην Αθήνα, έχουν ηλικία από 32 έως 45 και τους αρέσει κάποιο ριάλιτι. Πράγματι, η στόχευση μπορεί να είναι τόσο συγκεκριμένη.

Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε το ποσό που θέλετε να επενδύσετε στη διαφήμισή σας βάσει του πόσο θέλετε να πληρώσετε ανά κλικ που θα κάνουν οι χρήστες. Στη συνέχεια, το Facebook θα εμφανίσει τη διαφήμισή σας στα κατάλληλα άτομα.

Όταν κάποιος κάνει κλικ στη διαφήμισή σας στο Facebook, τότε θα μεταφερθεί αυτόματα στην ιστοσελίδα σας, η οποία μπορεί να είναι οποιοδήποτε URL. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παραπέμψετε τους χρήστες στο να αγοράσουν τα προϊόντα σας, να διαβάσουν το περιεχόμενό σας ή ακόμα και να γραφτούν σε κάποιο webinar ή newsletter.

Το καλό με τις PPC διαφημίσεις είναι ότι ενσωματώνονται με φυσικό τρόπο στο feed του χρήστη.

Ανέκαθεν οι καταναλωτές απέφευγαν τις διαφημίσεις και ο λόγος είναι ότι οι διαφημίσεις δεν απευθυνόντουσαν σε αυτούς. Για παράδειγμα, γιατί ένας φοιτητής να βλέπει μια διαφήμιση για πάνες ακράτειας; Το PPC δίνει ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα: οι διαφημίσεις φτάνουν στα μάτια αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.

Επίσης, η εμπειρία που έχουν οι χρήστες είναι απρόσκοπτη, διότι οι διαφημίσεις ναι μεν διαφέρουν από τις κανονικές δημοσιεύσεις, αλλά παράλληλα δεν διακόπτουν την εμπειρία που έχει ο χρήστης, διότι μπορεί να συνεχίσει να σκρολάρει κανονικά. Το ίδιο ισχύει και για το Instagram.

Google Ads – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πιο διάσημη πλατφόρμα για PPC Advertising είναι το Google Ads. Το 2019 το Google Ads είχε κέρδος περίπου 135 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο των χρόνων. Το Facebook έπεται του Google Ads και είναι ακόμα αρκετά πιο πίσω.

Όμως ποιος γιατί το Google Ads έχει τόσο μεγάλη επιτυχία; Ο λόγος είναι πως η Google είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως και δεν υπάρχει καμία άλλη βάση χρηστών που να την ξεπερνά. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως όλοι θέλουν να διαφημιστούν στην Google για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα δισεκατομμύρια ανθρώπων που την χρησιμοποιούν.

Μπορεί η διαφήμιση σε άλλες πλατφόρμες και διαφημιστικά δίκτυα να είναι καλή, όμως το κοινό εκεί είναι σαφώς πιο περιορισμένο, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι πιο δύσκολο να στοχεύσετε στο target audience σας. Οπότε και πάλι καταλήγουμε στο ότι το Google Ads είναι η καλύτερη διαφημιστική πλατφόρμα για PPC διαφημίσεις.

Όμως πως λειτουργεί το Google Ads;

Το Google Ads λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο. Επιλέγετε keywords τα οποία θέλετε να στοχεύσετε και η Google σας εμφανίζει ένα κόστος. Όπως είναι φυσικό κάποια keywords είναι πιο δημοφιλή από κάποια άλλα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοστίζουν περισσότερο. Ωστόσο, η Google προσφέρει διάφορους τρόπους διαφήμισης:

Διαφήμιση στο search network

Αν επιλέξετε να διαφημιστείτε στο search network της Google, τότε θα σας δοθεί η δυνατότητα να διαφημιστείτε στα αποτελέσματα της αναζήτησης για κάποιο συγκεκριμένο keyword. Το search network είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Google, καθώς είναι η πιο ισχυρή διαφημιστική πλατφόρμα που υπάρχει στον κόσμο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι λαμβάνει υπόψη την πρόθεση του χρήστη κατά την αναζήτηση.

Αναλογιστείτε το εξής: στο Facebook δε μπαίνει κανείς για να παρακολουθήσει τις διαφημίσεις, σωστά; Είναι στο Facebook για να επικοινωνήσει και να διασκεδάσει μαζί με τους φίλους του και ίσως να διαβάσει και μερικά νέα. Γενικότερα, ο σκοπός των social media είναι η αλληλεπίδραση με τους φίλους και τους συγγενείς και όχι η ανακάλυψη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Όμως το search network της Google είναι κάτι τελείως το διαφορετικό. Οι άνθρωποι ανατρέχουν στην Google για να βρουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χρησιμοποιώντας keywords.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το keyword “υδραυλικός κοντά μου”. Τι μας δείχνει αυτό το keyword; Ότι ο χρήστης ψάχνει να βρει υδραυλικό το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό αυτομάτως μεταφράζεται ότι ο χρήστης έχει τη διάθεση να πραγματοποιήσει μια αγορά μέσα από μια μηχανή αναζήτησης. Το Facebook και συναφείς πλατφόρμες μπορεί να απαιτήσουν περισσότερες διαφημίσεις και προσπάθειες remarketing, ώστε μια επιχείρηση να λάβει μια μετατροπή, ενώ οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να σας προσφέρουν μετατροπές μόνο από την αναζήτηση ενός keyword από πλευράς του χρήστη.

Αυτός είναι και ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι προτιμούν να διαφημίζονται στο search network της Google.

Διαφήμιση στο display network

Το display network είναι ακόμα ένα ισχυρό εργαλείο που προσφέρει η Google σε κάθε διαφημιζόμενο. Το display network επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να τοποθετούν τις διαφημίσεις τους με μορφή εικόνας στα site που η ίδια η Google έχει εγκρίνει, καθώς και που έχουν περιεχόμενο που είναι συναφές με το keyword που έχει πληκτρολογήσει ο χρήστης.

Ως καταναλωτές, θα συναντήσετε τις διαφημίσεις του display network σε site, τα οποία επισκέπτεστε συχνά και που χρησιμοποιούν το Google AdSense. Το Google AdSense είναι και αυτό ένα εργαλείο, το οποίο επιτρέπει σε όσους έχουν δικό τους site να προβάλλουν διαφημίσεις και να βγάζουν κέρδος από αυτό.

image5

Για να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα το display PPC advertising είναι όταν δημιουργείτε διαφημίσεις με οπτικό περιεχόμενο και που πληρώνετε για κάθε κλικ που κάνει κάποιος στη διαφήμισή σας.

Το AdSense είναι κατά κάποιο τρόπο το αντίθετο του Google Ads, καθώς επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να προβάλλουν διαφημίσεις, ώστε να βγάζουν χρήματα.

Remarketing

Το remarketing είναι η διαδικασία επανέκθεσης ενός καταναλωτή σε μια εταιρεία ή ένα brand με το οποίο έχει αλληλεπιδράσει ξανά στο παρελθόν. Το remarketing χρησιμοποιείται για να στοχεύσουμε σε χρήστες, οι οποίοι έχουν επισκεφθεί το site μας στο παρελθόν, αλλά δεν μετατράπηκαν.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε μια δεύτερη, τρίτη ή ακόμα και τέταρτη ευκαιρία στους καταναλωτές να αλληλεπιδράσουν ξανά με το δικό μας brand και εν τέλει να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά.

Το remarketing είναι από τις πιο χρήσιμες και σημαντικές τακτικές του digital marketing, καθώς το 96% των επισκεπτών των site δεν είναι έτοιμοι να αγοράσουν κατά την πρώτη επίσκεψη.

Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε βιώσει το remarketing ως καταναλωτές και αυτό μπορεί να συμβαίνει καθημερινά, απλά μπορεί μέχρι τώρα να μην το συνειδητοποιούσατε ότι συμβαίνει. Αν για παράδειγμα αυτήν την περίοδο σκέφτεστε να αγοράσετε παπούτσια και επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα με παπούτσια, τότε ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όλες οι επόμενες διαφημίσεις που σας εμφανίζει η Google, σας δείχνουν παπούτσια που είτε έχετε δει, είτε όχι. Είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να σας “κυνηγούν” τα παπούτσια για ένα διάστημα.

Το remarketing μας βοηθά να στοχεύσουμε στους εν δυνάμει πελάτες που έχουν ήδη επισκεφθεί το site μας, βοηθά στο brand awareness, αλλά και αυξάνει τις μετατροπές, καθώς όσο βλέπει κάποιος διαφημίσεις από ένα site, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνει κλικ στη διαφήμιση και να αγοράσει ένα site.

Affiliate Marketing

Ας εξετάσουμε λίγο την ιστορία του Pat Flynn. Ο Pat δημιούργησε την ιστοσελίδα του Smart Passive Income πίσω στο 2008 και μόλις που είχε ξεκινήσει να πουλάει προϊόντα online. Το πρώτο του προϊόν ήταν το Green Exam Academy, το οποίο στην ουσία ήταν ένα course, το οποίο βοηθούσε τους ανθρώπους να περάσουν τις εξετάσεις LEED των αρχιτεκτόνων. Το course πήγε πολύ καλά.

Σύμφωνα με μια αναφορά που είχε συντάξει, φαίνεται πως τα πήγαινε καλά και με το παθητικό εισόδημα.

image2

Τελικά, το affiliate marketing έχει γίνει πλέον η βασική ροή εισοδήματός τους. Όμως τι ακριβώς είναι το affiliate marketing;

Φανταστείτε ότι γνωρίζετε ένα πάρα πολύ καλό εστιατόριο. Γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη και πηγαίνετε συχνά εκεί. Όπως είναι φυσικό, θα έχετε συζητήσει με τους φίλους σας για αυτό το εστιατόριο.

Όταν ένας φίλος σας επισκέπτεται το εστιατόριο, αναφέρει ότι εσείς του το προτείνατε, με αποτέλεσμα αυτός να αγοράσει γεύματα για αυτόν και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το εστιατόριο και δείτε τον ιδιοκτήτη αυτός θα σας πει “Ήρθε ο φίλος σου εδώ και έκανε μια από τις μεγαλύτερες παραγγελίες της εβδομάδας! Σε ευχαριστώ! Ορίστε 10€ που του πρότεινες το εστιατόριό μου.”

Αυτό είναι. Μόλις πραγματοποιήσετε την πρώτη σας πώληση με affiliate marketing.

Βέβαια το παραπάνω σενάριο δε συμβαίνει και πολύ συχνά στην πραγματική ζωή, αλλά υπάρχει ένα μέρος στο οποίο αυτό συμβαίνει συχνά και είναι το ίντερνετ.

Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το affiliate marketing και ένα καλό παράδειγμα είναι η Amazon. Κατά την εγγραφή του στο affiliate πρόγραμμα κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό link προς κάποιο προϊόν που θέλει να προτείνει. Για παράδειγμα, αν το άτομο αυτό έχει δικό του blog, τότε μπορεί μέσα σε ένα από τα άρθρα του να προτείνει κάποιο προϊόν και εφόσον κάποιος κάνει κλικ στο link και πραγματοποιήσει μια αγορά, τότε αυτός που πρότεινε το προϊόν λαμβάνει μια προμήθεια.

Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, οι οποίες χρησιμοποιούν το affiliate marketing. Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το γεγονός προς όφελός σας, ώστε να δημιουργήσετε κι εσείς μια παθητική ροή εισοδήματος.

Email Marketing

Το email marketing σχετίζεται με την άμεση και πλέον προσωπική επικοινωνία με το κοινό και τους πελάτες σας. Το email marketing πολλες φορές ξεπερνά κάθε social media όταν πρόκειται για τις μετρικές αλληλεπίδρασης. Για την ακρίβεια, οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι έχουμε 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουμε έναν νέο πελάτη μέσα από ένα email, παρά από το Facebook ή κάποιο άλλο social media.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του email marketing είναι ότι πρόκειται για μια πρακτική με μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αλλάζουν συχνά email, διότι πλέον το email μας έχει συνδεθεί με τόσα πολλά πράγματα, τόσες πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικών συναλλαγών και πολλά ακόμα, που θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να καθίσει κανείς να αλλάξει το email του σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί. Αυτό αμέσως καθιστά το email ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία επικοινωνίας που μπορεί να ζητήσει κανείς.

Το email marketing βοηθά πάρα πολλές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πιστούς πελάτες και να πραγματοποιήσουν πωλήσεις, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν σε διαφημιστικές καμπάνιες. Το email marketing είναι μια από τις πιο οικονομικές, αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικές μεθόδους marketing που μπορεί να υιοθετήσει μια επιχείρηση.

Personalization και Segmentation στο Email Marketing

Δύο τάσεις που εφαρμόζονται πολύ σήμερα στον χώρο του email marketing είναι το personalization και το segmentation.

Με το personalization αναφερόμαστε στη εξατομίκευση με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάθε email που αποστέλλουμε σε έναν πελάτη, με σκοπό να αποκτήσει έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα, πράγμα που ευνοεί την πρόκληση θετικών συναισθημάτων από πλευράς του παραλήπτη.

Τα εξατομικευμένα email έχουν πολύ μεγαλύτερα open rates και ποσοστά μετατροπής, από τα email στα οποία δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρακτική. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιώντας την τεχνική του personalization είναι 26% πιο πιθανό να ανοίξει κανείς το email που του έχετε στείλει, παρά όταν στέλνετε ένα πιο απρόσωπο και γενικό email.

image16

Όσον αφορά στο segmentation είναι μια πρακτική κατά την οποία χωρίζουμε τους εγγεγραμμένους στο mailing list μας σε κατηγορίες και ομάδες, ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε καλύτερα στην προβολή προϊόντων στο κατά περίπτωση κοινό. Οι email καμπάνιες που χρησιμοποιούν την πρακτική του segmentation μπορούν να αποφέρουν την κερδοφορία κάθε καμπάνιας μέχρι και κατά 760%!

image17

Για παράδειγμα, έστω ότι έχουμε ορισμένους πελάτες, οι οποίοι έχουν αγοράσει μπασκετικά παπούτσια και κάποιους άλλους που έχουν αγοράσει ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Η αποστολή ενός γενικού email και στις 2 ομάδες, το οποίο προσφέρει ένα γενικό εκπτωτικό κουπόνι δε θα φέρει και πολλές πωλήσεις. Αντιθέτως, η αποστολή 2 διαφορετικών email, στα οποία προσφέρονται στη μία ομάδα ένα εκπτωτικό κουπόνι για μπασκετικά παπούτσια και στην άλλη ένα εκπτωτικό κουπόνι για ποδοσφαιρικά παπούτσια, θα εκτοξεύσει τις πωλήσεις!

Το να κάνετε τα email σας όσο πιο στοχευμένα και συγκεκριμένα γίνονται θα αυξήσουν δραματικά την αποδοτικότητά τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε καμπάνιες email χρησιμοποιώντας κάποιο δωρεάν εργαλείο όπως το MailChimp.

Συμπέρασμα

Το digital marketing είναι αρκετά μεγάλη υπόθεση. Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που πρέπει να μάθει κανείς για να μπορέσει να διοργανώσει πραγματικά επιτυχημένες καμπάνιες. Ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλά δωρεάν εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Αν παρόλα αυτά χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς και να δημιουργήσουμε μαζί το στρατηγικό πλάνο που θα εκτοξεύσει την επιχείρησή σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Καλέστε μας στο 23510 24467