fbpx

Η συμπεριφορά του καταναλωτή

SMILE MEDIA ARTHRO SIMPERIFORA KATANALOTI 01

Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν διαβάσετε το άρθρο

Η Claire, μια έξυπνη και φιλόδοξη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνα, ήθελε να επιλέξει τη νομική, αλλά αποφάσισε ότι ήθελε να αποκτήσει πρώτα πραγματική εμπειρία – και να διασκεδάσει. Έπιασε δουλειά ως βοηθός δικηγόρου, περνώντας τις μέρες της εξετάζοντας μάρτυρες για να υπερασπιστεί τις υποθέσεις μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Τότε ήταν που πέρασε μια περίεργη φάση. Η Claire πάντα αγαπούσε να μαγειρεύει και να μαθαίνει τον άνθρωπο μέσω της κουζίνας. 

Άρχισε να σκέφτεται να εγκαταλείψει το δικηγορικό γραφείο και να εργαστεί σε μια κουζίνα ή σε ένα καφέ, μέχρι να μάθει πως μπορεί να κάνει επάγγελμα την αγάπη της για το φαγητό. Όμως οι αμφιβολίες τη στοίχειωσαν. Τι θα σκεφτόσουν οι άλλοι; Ίσως τελικά να μην ήταν και τόσο έξυπνη. Ίσως είναι τεμπέλα. Αυτό που περίμεναν οι άλλοι να θέλει να κάνει – και η ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες – άρχισε να καθορίζει την αυτοεκτίμησή της.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διλήμματα όπως αυτό της Claire. Ο καθένας από εμάς κατακλύζεται περιστασιακά από ένα πλήθος αντικρουόμενων επιθυμιών: Ποια δουλειά να διαλέξω; Την Α ή τη Β; Να κάνω σχέση ή να μείνω ελεύθερος; Να τρέξω μαραθώνιο ή να απολαύσω το να μένω στο κρεβάτι μέχρι αργά; Είναι καλό να γνωρίζουμε ποιες επιθυμίες να επιδιώξουμε και ποιες να αφήσουμε πίσω.

Οι επιθυμίες είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από τις ανάγκες

Είναι αλήθεια ότι όταν οι άνθρωποι επιθυμούν έντονα κάτι, όπως ένα νέο πουκάμισο, μπορεί να αισθάνονται ότι το «χρειάζονται» – αλλά δεν το χρειάζονται με τον ίδιο τρόπο που χρειάζονται νερό ή φαγητό. Η επιβίωσή τους δεν είναι παιχνίδι.

jHPIk qgcR5NKLTdUsu

Η επιθυμία (σε αντίθεση με την ανάγκη) είναι η διανοητική όρεξη για πράγματα που αντιλαμβάνεστε ότι είναι καλά για εσάς, αλλά για τα οποία δεν έχετε κάποια φυσική, ενστικτώδη βάση για να θέλετε – και αυτό ισχύει είτε αυτά είναι πραγματικά καλά, είτε όχι.

Η διανοητική σας όρεξη μπορεί να περιλαμβάνει το να γνωρίζετε τη λύση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα, την ικανοποίηση του να λαμβάνετε μήνυμα από κάποιον αγαπημένο σας ή ακόμα και να λάβετε μια καταπληκτική προσφορά εργασίας. Όμως δεν είναι απαραίτητο ότι αυτά θα σας φέρουν και σωματική ευχαρίστηση. Μπορεί να εξελιχθούν σε σωματική ευχαρίστηση, όμως δεν εξαρτώνται από αυτήν. Η απόλαυση που θα λάβετε θα είναι κυρίως πνευματική.

Ο Thomas Aquinas, φιλόσοφος και θεολόγος του 13ου αιώνα ότι αυτή η διανοητική όρεξη είναι μέρος αυτού που κατά παράδοση ονομάζεται “θέληση”. Όταν ένα άτομο προσπαθεί κάτι, τότε προσπαθεί και να το κατακτήσει. Αν κατακτήσει το αντικείμενο του πόθου του, τότε το αίσθημα της θέλησης ικανοποιείται και νιώθει χαρά.

Όμως για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτού του είδους η χαρά είναι πρόσκαιρη. Πάντα θα υπάρξει κάτι άλλο, το οποίο θα θέλουμε να κατακτήσουμε – κάτι που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να μπαίνουν σε μια επίπονη κατάσταση, στην οποία δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι με ό,τι και να επιτυγχάνουν. Αυτή η προσπάθεια για κάτι που δεν κατέχουμε ακόμα, ονομάζεται επιθυμία. Η επιθυμία δεν είναι κάτι που εξ ορισμού μας δίνει χαρά, διότι πάντα νιώθουμε ότι κάτι μας λείπει. Ωστόσο, η κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο διαμορφώνονται οι επιθυμίες μας, μπορεί να μας βοηθήσει στο να αποφύγουμε να μπούμε σε φαύλους κύκλους επιθυμιών.

Η επιθυμία είναι μια κοινωνική διαδικασία – είναι μιμητισμός

Όταν πρόκειται για την κατανόηση του μυστηρίου της επιθυμίας, ένας σύγχρονος στοχαστής βρίσκεται στην κορυφή: ο Γάλλος κοινωνικός θεωρητικός René Girard, ένας πολυμαθής που πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Τζονς Χόπκινς και Στάνφορντ. Θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα.

Ο Ζιράρ συνειδητοποίησε ένα περίεργο χαρακτηριστικό της επιθυμίας: «Θα θέλαμε οι επιθυμίες μας να προέρχονται από τον βαθύτερο εαυτό μας», είπε, «όμως αν αυτό συνέβαινε, δεν θα ήταν επιθυμία. Όταν κάτι είναι επιθυμία, πάντα νιώθουμε ότι κάτι μας λείπει.» Ο Girard σημείωσε ότι η επιθυμία δεν είναι, όπως συχνά τη φανταζόμαστε, κάτι που ελέγχουμε πλήρως. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να κατασκευάσουμε μόνοι μας. Είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν μιας κοινωνικής διαδικασίας.

«Ο άνθρωπος είναι το πλάσμα που δεν ξέρει τι να επιθυμεί», έγραψε ο Girard, «και στρέφεται σε άλλους για να αποφασίσει.» Ονόμασε αυτή τη μιμητική επιθυμία  “Mimesis”, που προέρχεται από την ελληνική λέξη «μίμηση», η οποία είναι και η ρίζα της αγγλικής λέξης «mimic». Οι μιμητικές επιθυμίες είναι αυτές που μιμούμαστε από τους ανθρώπους και τον πολιτισμό γύρω μας. Αν πιστεύω ότι μια καριέρα, ένας τρόπος ζωής ή ότι ένα πακέτο διακοπών είναι καλό, είναι επειδή κάποιος άλλος τα έχει διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο που μου φαίνεται καλό.»

Πρωτοσυνάντησα τον Girard σε μια περίοδο εσωτερικής αναζήτησης. Άλλαζα συνεχώς γνωστικά αντικείμενα στο σχολείο, πήγαινα από δουλειά σε δουλειά και εν τέλει ξεκινούσα συνεχώς νέες εταιρείες. Παρόλα αυτά παρατήρησα κάτι περίεργο: είτε οι επιχειρήσεις μου πήγαιναν καλά είτε όχι, εγώ πάντα κατέληγα να βαριέμαι.

Μετά από παρότρυνση ενός φίλου, ξεκίνησα την ενδοσκόπηση. Αυτός που με βοηθούσε να κάνω την ενδοσκόπηση, μου συνέστησε να διαβάσω αυτά που είχε γράψει ο Girard, έτσι ώστε να με βοηθήσει να καταλάβω το γιατί διάφορες επιθυμίες μου έρχονταν στην επιφάνεια ​​και μετά απλά εξαφανιζόντουσαν.

Όταν έψαξα στο Google τον Girard, βρήκα ένα βίντεο του σε μια γαλλική εκπομπή της δεκαετίας του 1970 στην οποία κάπνιζε τσιγάρο σε ζωντανή εκπομπή και εξηγούσε τις ιδέες του σε άλλους ανθρώπους. Στην αρχή, θεώρησα πως είναι ένας εκκεντρικός Γάλλος ακαδημαϊκός, που δεν είχε κάτι να μου δώσει. Αλλά αυτά που έλεγε στο βιβλίο του “Things Hidden since the Foundation of the World (1978)”  άρχισαν να με στοιχειώνουν, καθώς είδα τη μιμητική επιθυμία να παίρνει σάρκα και οστά γύρω μου και μέσα μου.

Έμαθα ότι ο Girard είχε περάσει τα τελευταία 14 χρόνια της καριέρας του ως Καθηγητής Γαλλικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, στο Στάνφορντ, όπου και ήταν ο φιλοσοφικός μέντορας του Peter Thiel, ο οποίος είναι συνιδρυτής της PayPal και της εταιρείας Palantir Technologies – ο Peter Thiel είναι ο πρώτος μεγάλος επενδυτής στο Facebook που ήταν και δισεκατομμυριούχος. Ο Thiel πιστεύει πως ο Girard τον βοήθησε να δει τη δύναμη του Facebook πριν από όλους τους άλλους – και επίσης πως τον βοήθησε να ξεφύγει από την καριέρα στο εταιρικό δίκαιο και τα οικονομικά, κάτι που δε θα τον γέμιζε ως άνθρωπο. Μόλις απελευθερώθηκε από τον μιμητισμό, μπόρεσε να αρχίσει να σκέφτεται περισσότερο για τον εαυτό του και να αναλαμβάνει έργα, τα οποία δεν ήταν απλώς προϊόν επιθυμιών των άλλων ανθρώπων.

Τότε άρχισα να συνειδητοποιώ ότι εάν ήθελα να απελευθερωθώ από τον φαύλο κύκλο στον οποίο είχα κολλήσει, έπρεπε να κατανοήσω την ουσία της μιμητικής επιθυμίας. Εάν θέλετε κι εσείς να μάθετε περισσότερα για την επιθυμία και να πάρετε τα ηνία του εαυτού σας, συνεχίστε να διαβάζετε.

Σκεφτείτε το καλά

Αναγνωρίστε τους ανθρώπους που επηρεάζουν τα θέλω σας

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τι επηρεάζει το τι επιθυμείτε. Αυτό μπορεί να είναι είτε άνθρωποι, είτε πρότυπα ή ό,τι άλλο.

Κάποια στιγμή, ήθελα ένα Tesla. Σχεδόν επεισα τον εαυτό μου αναλύοντας όλους τους «αντικειμενικούς» λόγους για τους οποίους πίστευα ότι το χρειαζόμουν: όπως ότι πηγαίνει από το 0 στα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα.

Όμως θα ήταν καλύτερο να αναρωτηθώ το ποιος και όχι το τι είχε διαμορφώσει την επιθυμία μου για το αυτοκίνητο. Το ίδιο ισχύει για κάθε επιθυμία, είτε αυτή έχει να κάνει με την αγορά κάποιου προϊόντος, είτε με ένα ταξίδι, είτε με μια προσφορά εργασίας, ακόμα και για μια ρομαντική επιθυμία. Όταν ανέλυσα την επιθυμία μου για το Tesla, συνειδητοποίησα ότι ακολουθούσα στο Twitter έναν άνθρωπο που οδηγούσε το Tesla του σε απίστευτα μέρη. Τότε κατάλαβα ότι εγώ δεν είχα τέτοια επιθυμία μέχρι να δω αυτόν τον άνθρωπο.

Σε αυτό το σημείο, ξεκίνησα να συγκεντρώνω οτιδήποτε ήταν παράγοντας που είχε συντελέσει στη διαμόρφωση της επιθυμίας μου, η οποία ήταν μιμητική. Η επιθυμία συχνά προέρχεται από κοινωνικές επιρροές, πολύ πριν το συνειδητοποιήσουμε και το καταλάβουμε. Για να κατανοήσετε λίγο καλύτερα αυτά που επηρεάζουν τις επιθυμίες μας, αναρωτηθείτε:

  • Όταν σκέφτεστε έναν τρόπο ζωής που θα θέλατε να ακολουθήσετε, ποιος ζει με αυτόν τον τρόπο και σας έρχεται στο νου; Στην πραγματικότητα, αυτό το άτομο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έχει τον τρόπο ζωής που φαντάζεστε ότι έχει, αλλά είναι ωφέλιμο να αναγνωρίζετε τα άτομα τα οποία και σκέφτεστε όταν πρόκειται για τον τρόπο ζωής που επιθυμείτε.
  • Εκτός των γονέων, ποιος άλλος είχε μεγάλη επιρροή σε εσάς στην παιδική σας ηλικία; Από που προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι – είναι το περιβάλλον που ζουν παρόμοιο με το δικό σας ή όχι; Είναι αυτοί οι άνθρωποι κοντινοί (φίλοι, συγγενείς) ή βρίσκονται εκτός του κύκλου σας (επαγγελματίες αθλητές, rock stars κλπ); Εν ολίγοις, το πόσο κοντά μας είναι κάποιος που μας επηρεάζει καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα μας επηρεάζει.
  • Υπάρχει κάποιος τον οποίο δε θα θέλατε να δείτε να επιτυγχάνει; Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι επιτυχίες σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή έστω πιο συνειδητοί; Αυτό ίσως να είναι ένα πρώτο στοιχείο για το ότι πρόκειται για κάποιο αρνητικό μοντέλο επιρροής προς εσάς, το οποίο για παράδειγμα να σας γεννά αισθήματα σύγκρισης.

Κατηγοριοποιήστε τα μοντέλα επιρροής σας σε εξωτερικά και εσωτερικά

Στη συνέχεια, είναι καλό να αναγνωρίσετε τι είδους μοντέλα σας επηρεάζουν. Ο Girard προσδιόρισε δύο βασικούς τύπους: τα εσωτερικά και τα εξωτερικά.

Τα μοντέλα εντός του περιβάλλοντός σας («εσωτερικά» μοντέλα επιθυμίας) είναι τα άτομα με τα οποία μπορεί να έρθετε πραγματικά σε επαφή: φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι ή όποιος άλλος δύναται να αλληλεπιδράσει μαζί σας – θα μπορούσε να είναι ο κομμωτής σας για παράδειγμα. Αυτοί είναι άνθρωποι των οποίων οι επιθυμίες είναι κατά κάποιο τρόπο συνυφασμένες με τις δικές σας – μπορούν να επηρεάσουν τις επιθυμίες σας και εσείς με τη σειρά σας να επηρεάσετε τις δικές τους.

Τα μοντέλα εκτός του περιβάλλοντός σας («εξωτερικά» μοντέλα επιθυμίας) είναι άτομα με τα οποία δεν έχετε μεγάλη πιθανότητα να έρθετε σε επαφή: διάσημοι, ιστορικές προσωπικότητες και άτομα από τα μέσα ενημέρωσης. (Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ αφού παρακολουθήσουμε μια από τις ταινίες του ή να συζητήσουμε με τον συγγραφέα ενός άρθρου των New York Times, με τον οποίο μπορεί να διαφωνούμε.) Τα εξωτερικά μοντέλα δρουν μονόπλευρα – μπορούν να επηρεάσουν τις δικές μας επιθυμίες, αλλά εμείς δε μπορούμε να επηρεάσουμε τις δικές τους. Για παράδειγμα, ο Κόμης του Μόντε Κρίστο – ο πρωταγωνιστής του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά το 1844 – ήταν ένα ισχυρό πρότυπο επιθυμίας για μένα (καλώς ή κακώς) αφού διάβασα για πρώτη φορά το συγκεκριμένο βιβλίο ως παιδί. Όμως ο κόμης είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, επομένως είναι αναγκαστικά ένα εξωτερικό μοντέλο επιθυμίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή. Τα μοντέλα δεν χρειάζεται να είναι, και συχνά δεν είναι, πραγματικοί άνθρωποι.

Τα social media βρίσκονται κάπου στη μέση, σε μια γκρίζα ζώνη. Πολλοί άνθρωποι που βλέπετε στα social media αποτελούν εξωτερικά μοντέλα επιθυμίας, λόγω του ότι πιθανότατα δεν θα τους συναντήσετε ποτέ και μπορεί να μην σας κάνουν follow back. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι είναι προσιτοί σε όλους. Ποτέ δεν ξέρετε πότε κάτι που ποστάρατε αν θα τραβήξει την προσοχή κάποιου ή όχι. Αυτό το γεγονός κάνει τα social media τόσο σαγηνευτικά: βρίσκονται ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο των επιρροών. (Όταν χρησιμοποιείτε τα social media, αναρωτηθείτε: Είναι αυτοί οι άνθρωποι αληθινοί; Επιθυμούν πραγματικά τα αντικείμενα που προβάλλουν ή έχουμε μπει απλά σε ένα παιχνίδι επίδειξης;)

Είτε online, είτε offline, όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος σε εσάς, τόσο περισσότερο μπορείτε να αλληλεπιδράτε μαζί του – και τόσο περισσότερο είναι πιθανό να εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτό που θέλει. Ποιον ζηλεύετε περισσότερο; Τον Τζεφ Μπέζος που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο; Ή μήπως το συνάδελφο που έχει παρόμοια εκπαιδευτική κατάρτιση με εσάς, παρόμοια δουλειά και εργάζεται περίπου τις ίδιες ώρες, αλλά που βγάζει επιπλέον 5.000€ το χρόνο; Σχεδόν όλοι ζηλεύουν περισσότερο το δεύτερο άτομο. Η διαφορά μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιρροής εξηγεί το γιατί.

SEOFUaa1YD8hq9xEyc

Οι διαφημίσεις, επίσης, διαμορφώνουν τις επιθυμίες μας, αλλά παρατηρήστε πώς λειτουργούν: οι διαφημιστικές εταιρείες συνήθως προβάλλουν όχι το ίδιο το προϊόν, αλλά άλλα άτομα που επιθυμούν το προϊόν. Οι διαφημιστές παίζουν με τη μιμητική μας φύση.

Να γνωρίζετε ότι τα εσωτερικά μοντέλα οδηγούν σε μεγαλύτερη αστάθεια της επιθυμίας, επειδή τα εσωτερικά μοντέλα είναι εξαιρετικά αντανακλαστικά: μπορείτε να επηρεάσετε ο ένας τις επιθυμίες του άλλου, κάτι που δεν είναι δυνατό στον κόσμο των εξωτερικών μοντέλων.

Το να μάθετε ποια είναι τα εσωτερικά και εξωτερικά μοντέλα επιθυμίας σας (και ποια είναι στη γκρίζα ζώνη), θα σας βοηθήσει στο να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο του εαυτού σας. Καλό θα ήταν να σχεδιάσετε και εσείς το σχήμα της παραπάνω εικόνας και να συμπληρώσετε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε.

Προσέξτε μην αποκτήσετε εμμονή με το τι έχει ή θέλει ο γείτονάς σας

Επειδή η επιθυμία είναι μιμητική, οι άνθρωποι ενστικτωδώς θέλουν αυτό που θέλουν οι άλλοι. «Δύο επιθυμίες που συγκλίνουν στο ίδιο αντικείμενο είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστούν», γράφει ο Girard. Αυτό σημαίνει ότι η μιμητική επιθυμία συχνά οδηγεί τους ανθρώπους σε αχρείαστο ανταγωνισμό και έχθρα μεταξύ τους σε ένα χαοτικό παιχνίδι, το οποίο προκαλεί άγχος για το προσωπικό status. Η μιμητική επιθυμία είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί μερικοί φοιτητές να μπουν στο πανεπιστήμιο έχοντας άλλες απόψεις σχετικά με το τι θέλουν να κάνουν μετά την αποφοίτηση (οι απόψεις σχηματίζονται από το σύνολο των επιρροών και το από που προήλθαν), αλλά καταλήγουν σε ένα πολύ περιορισμένο σύνολο προοπτικών – οι οποίες ενισχύονται μιμητικά – έως ότου αποφοιτήσουν.

Να γνωρίζετε ότι οι επιθυμίες σας μπορούν να στρεβλωθούν μέσω της μιμητικής έλξης. Είναι πολύ εύκολο να αποκτήσετε εμμονή με αυτά που έχουν ή θέλουν οι γείτονές σας, παρά με τις ευθύνες ή τη σχέση σας. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα που γνωρίζουν τους άλλους για να γνωρίσουν τον εαυτό μας, και αυτό είναι καλό – όμως αν δεν προσέξουμε, μπορεί να στρέψουμε όλη μας την προσοχή στους άλλους και καθόλου σε εμάς.

Η λύση σε αυτό αφορά στην εκμάθηση ενός νέου τρόπου δημιουργίας μη ανταγωνιστικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους – ένα είδος σχέσης, στο οποίο η αυτοεκτίμησή σας δεν εξαρτάται από τους άλλους.

Προσδιορίστε όλα τα συστήματα επιθυμίας στη ζωή σας

Εκτός από τον εντοπισμό των συγκεκριμένων μοντέλων που επηρεάζουν τις επιθυμίες σας, είναι επίσης χρήσιμο να εξετάσετε είστε πλέον μέρος ενός συστήματος επιθυμίας. Για παράδειγμα, δείτε τον σεφ Sébastien Bras, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Le Suquet στο Λαγιόλ της Γαλλίας, ο οποίος είχε τρία αστέρια Michelin – την υψηλότερη γαστρονομική διάκριση που μπορεί να πάρει ένα γαλλικό εστιατόριο – για 18 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2018. Εκείνη τη χρονιά, έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα ζητώντας από τον οδηγό Michelin να σταματήσει να αξιολογεί το εστιατόριό του και να μην επιστρέψει ποτέ ξανά.

Ο Bras συνειδητοποιήσε ότι η προσπάθεια του να διατηρήσει τα τρία αστέρια Michelin κάθε χρόνο, τον εμπόδιζε να πειραματιστεί με νέα δημιουργικά πιάτα, τα οποία ενδεχομένως να μην αρέσαν στους επιθεωρητές Michelin. Η βαθμολογία Michelin τον είχε κρατήσει κολλημένο σε ένα «σύστημα επιθυμίας». Η αρχή που χρησιμοποιούσε για να πάρει αποφάσεις ήταν απλή: να κρατά τη Michelin χαρούμενη.

Όταν σκέφτηκε γιατί επιθυμούσε εξ αρχής να γίνει σεφ, ο Bras μου είπε ότι έπρεπε να δείξει στον κόσμο συστατικά της περιοχής Aubrac και όχι για να γίνει σκλάβος ενός συστήματος αξιολόγησης.

Όταν ο Bras κατάλαβε τον τρόπο με τον οποίο ο οδηγός Michelin δημιούργησε ένα σύστημα επιθυμίας στο οποίο ήταν παγιδευμένος, βρήκε το θάρρος να βγει από αυτό.

Θυμάστε την Claire, τη βοηθό δικηγόρου που ήθελε να ασχοληθεί με την εστίαση; Και αυτή παγιδεύτηκε μέσα σε ένα σύστημα επιθυμίας. Στο περιβάλλον που μεγάλωσε, δεν θεωρούνταν αρκετά φιλόδοξο ή επιτυχημένο το να θέλει μια χαμηλότερης αμοιβής δουλειά στην εστίαση μετά την αποφοίτησή της από το κολέγιο, κι έτσι για ένα διάστημα ακολούθησε κάτι το οποίο θα είχε περισσότερο “πρεστίζ”. Η Claire, όπως αποδείχθηκε, είχε απλώς το δικό της σύστημα Michelin. Όλοι έχουμε.

Αν θέλετε να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο πάνω στις επιθυμίες σας, θα πρέπει να βρείτε το δικό σας σύστημα Michelin. Μπορεί να μην έχει να κάνει με αστέρια, αλλά με την έγκριση συγκεκριμένων ανθρώπων ή τις προσδοκίες των φίλων, της οικογένειάς σας ή την αμηχανία να μοιράζεσαι με άλλους αυτό που ήθελες να κάνεις ανέκαθεν, κάτι που ενδεχομένως να μην καταλάβαιναν πολλοί.

Χαρτογραφώντας το δικό σας σύστημα επιθυμίας, μπορείτε να αρχίσετε να αποστασιοποιείστε από αυτό. Έτσι, θα σταματήσετε να υιοθετείτε επιθυμίες αψήφιστα και θα μπορείτε να επιλέγετε εκούσια τις επιθυμίες σας.

Το πιο σημαντικό είναι να ξέρετε από πού προήλθαν οι επιθυμίες σας. Οι επιθυμίες σας έχουν ένα ιστορικό. Δεν μπορείτε να ξέρετε ποια επιθυμία είναι «αληθινή» ή «αυθεντική» αν δεν συνειδητοποιήσετε το από πού προήλθε – για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να κοιτάξετε στο παρελθόν σας, να κατανοήσετε πώς έχετε εξελιχθεί ως άτομο και να δείτε ποιες επιθυμίες ήταν μαζί σας για πολύ καιρό και ποιες ήρθαν και απλά έφυγαν.

Αναλάβετε την ευθύνη των επιθυμιών σας

Υπάρχουν οι μη μιμητικές επιθυμίες; Αυτό είναι κάτι που αναρωτιούνται ακόμα και οι υποστηρικτές του Girard, επομένως θα ήταν καλύτερο να αντιμετώπιζουμε τη μιμητικότητα ως ένα φάσμα:

eP57WCmGbt2C9zuBb 0yDW47qvd3WRRoszCmv UaYdixFgEGW4Gf3kG5WQvzwFdOgwVn4DHOlkCLwlnDLyAh5s6yQ MJ7QUGxZujfTs

Στην αριστερή πλευρά του φάσματος υπάρχουν επιθυμίες που δεν είναι διόλου μιμητικές, για παράδειγμα, η αγάπη της μητέρας για το νεογέννητο παιδί της. Στη λιγότερο μιμητική πλευρά θα μπορούσαμε να εντάξουμε επίσης επιθυμίες που δεν είναι εντελώς μη μιμητικές, αλλά επιθυμίες που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «έμφυτες» – αυτές που είναι βαθιά ριζωμένες στην ανατροφή ενός ατόμου ή που έχουν εντυπωθεί βαθιά στη φαντασία του. Για κάποιον ο οποίος έχει ισχυρό το θρησκευτικό του αίσθημα, αυτές οι επιθυμίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δοσμένες από τον Θεό ως μέρος ενός καλέσματος. Είναι λιγότερο μιμητικά με την έννοια ότι έχουν βαθύτερες ρίζες και δεν μεταβάλλονται εύκολα λόγω συναντήσεων, συζητήσεων ή εμπεριών.

Στη δεξιά πλευρά, υπάρχουν επιθυμίες που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μιμητικές – για παράδειγμα, η επιθυμία να κατέχετε μια μετοχή απλώς και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι θέλουν να την κατέχουν. Αυτό διεγείρει τον φόβο της απώλειας (fear of missing out), κάτι που στην πραγματικότητα είναι απλώς μια μορφή μιμητικής επιθυμίας.

Κάποια λιγότερο ακραία μιμητικής επιθυμία μπορεί να είναι η επιθυμία να πάτε σε ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, επειδή όλοι οι φίλοι σας θέλουν να πάνε εκεί. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιθυμία θα μπορούσε επίσης να έχει κάποια σχέση με την ακαδημαϊκή φήμη του σχολείου. Οι επιθυμίες μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές επιρροές, άλλες μιμητικές και άλλες μη μιμητικές. Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε τις δυνάμεις που δρουν και να ξεχωρίσουμε το σιτάρι από την ήρα.

Σκεφτείτε κάποιον που θέλει να γράψει ένα βιβλίο για ένα συγκεκριμένο θέμα. Από πού προήλθε η επιθυμία του να γράψει αυτό το βιβλίο; Σχεδόν κανείς δεν έγραφε βιβλία πριν από 1.000 χρόνια. Η επιθυμία του να γράψει κανείς βιβλίο σήμερα έχει πιθανώς μια κοινωνική διάσταση – ίσως ένας μέντορας, φίλος ή αντίπαλος έγραψε ένα βιβλίο. Το να θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο, όπως το να ξεκινήσεις μια εταιρεία ή να αλλάξεις καριέρα, είναι συχνά προϊόν κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Όμως είτε έχετε την επιθυμία να γίνετε συγγραφέας είτε να κάνετε κάτι άλλο, το σημαντικό είναι ότι οι επιρροές που θα έχουν διαμορφώσει αυτήν την επιθυμία, δεν σας εμποδίζουν από το να βάλετε τη δική σας σφραγίδα δημιουργίας. Μπορεί 10 άτομα να επιθυμούν έναν παρόμοιο επαγγελματικό στόχο ή τρόπο ζωής, αλλά να τον πραγματοποιήσουν με 10 διαφορετικούς τρόπους, έχοντας ανακαλύψει τη διαφορά στις επιθυμίες τους και στον τρόπο που τις επιδιώκουν και τις ζουν.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό μια επιθυμία να ξεκινήσει όντας πολύ μιμητική, αλλά να γίνει λιγότερο μιμητική καθώς βάζετε τη δική σας σφραγίδα σε αυτή. Ο Ferruccio Lamborghini πήρε την ιδέα να επεκταθεί πέρα ​​από την κατασκευή τρακτέρ, λόγω μιας προσωπικής αντιπαλότητας με τον Enzo Ferrari, του οποίου τα αυτοκίνητα και οδηγούσε. Όταν είχε πρόβλημα ο συμπλέκτης ενός από τα Ferrari του, επισκέφτηκε τον Enzo και του φέρθηκαν με πολύ αγενή τρόπο. Εκείνη την ημέρα, γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να φτιάξει ένα καλύτερο σπορ αυτοκίνητο που παρόμοιό του να μην υπάρχει.

Αυτό σημαίνει ότι η επιθυμία του ήταν απλώς προϊόν αυτού που συνέβη; Φυσικά και όχι. Μόλις ξεκίνησε να φτιάξει μια Lamborghini, έκανε την επιθυμία δική του με το να φτιάχνει κομψά οχήματα με τη δική του σφραγίδα, αντλώντας γνώσεις μηχανικής από την εταιρεία του.

Η ιστορία του Lamborghini είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι επιθυμίες μπορούν να μετακινούνται επάνω στο φάσμα. Μπορούν να πάνε τόσο προς τα δεξιά, δηλαδή να είναι περισσότερο μιμητικές, όσο και στα αριστερά, πράγμα που σημαίνει λιγότερο μιμητικές εμπειρίες.

Σκεφτείτε ποιες επιθυμίες θέλετε πραγματικά να κατέχετε και να καλλιεργήσετε. Δεν έχει σημασία αν ήταν αρχικά ήταν μιμητική ή όχι – η πρόθεση που έχετε μπορεί να σας επιτρέψει να γίνετε ο συγγραφέας μιας νέας δημιουργίας.

Ζήστε μια μη μιμητική ζωή

Το να είσαι αντιμιμητικός σημαίνει να είσαι ελεύθερος από την ακούσια υιοθέτηση επιθυμιών αγνοώντας το από πού προήλθαν. Έχεις πλέον απελευθερωθεί από τη νοοτροπία της αγέλης. Πλέον θα είσαι πιο συνειδητός σχετικά με τις επιθυμίες σου.

Μπορείτε να αναπτύξετε αντιμιμητικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κατά παράδοση ονομάζονται αρετές ή συνήθειες, όπως σύνεση, κουράγιο, θάρρος και ειλικρίνεια. Αυτές οι αρετές σας κρατούν προσγειωμένους. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ορισμένες ανθρώπινες αξίες και επιθυμίες, τις οποίες αξίζει να επιδιώξουμε ό,τι κι αν γίνει, διότι αποδεδειγμένα βγάζουν πάντα σε καλό.

Κάποιος με ισχυρές υποκείμενες αξίες – είτε είναι θρησκευτικές είτε φιλοσοφικές είτε έχουν άλλη βάση – είναι συνήθως λιγότερο επιρρεπής στις προσωρινές μιμητικές επιθυμίες που στερούνται ουσίας.

Υπάρχει και θρησκευτική διάσταση σε όλα αυτά. Ο Άγιος Αυγουστίνος έγραψε ένα μήνυμα προς τον Θεό σχετικά με το ότι πριν αλλάξει τρόπο ζωή διακατεχόταν από απατηλές επιθυμίες: «Η καρδιά μας είναι ανήσυχη μέχρι να σε Εσένα».

Υπό θρησκευτικό πρίσμα, κάθε επιθυμία είναι μια επιθυμία για ύπαρξη – είναι μια επιθυμία για τον Θεό, ο οποίος είναι η πληρέστερη έκφραση της ύπαρξης. Όλες οι άλλες επιθυμίες είναι απλώς αντανακλάσεις ή καθοδηγήσεις αυτής της μοναδικής μεγαλύτερης επιθυμίας.

Αλλά για ένα μη θρησκευόμενο άτομο, υπάρχει σοφία, την οποία μπορεί να κερδίσει από τα λόγια του Αυγουστίνου. Αναρωτηθείτε: Σε ποιο άτομο ή πράγμα μπορούν να ξεκουραστούν οι επιθυμίες μου χωρίς το ακατάπαυστο αίσθημα ανησυχίας; Τι μπορεί να είναι αυτό; Ποιο πράγμα μου φέρνει πιο μακροχρόνια χαρά, χωρίς να χρειάζομαι ακόμα «περισσότερα»;

Η ανησυχία της επιθυμίας δεν είναι απαραίτητα κακό – είναι αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν περισσότερα – αλλά το επίμονο αίσθημα ανησυχίας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι επιθυμίες που κυνηγάτε δεν έχουν τη δύναμη να σας προσφέρουν ικανοποίηση.

Αυτή η απογοητευμένη βοηθός δικηγόρου είναι γυναίκα μου. Παράτησε τη δουλειά της στο δικηγορικό γραφείο και ξεκίνησε τον δικό της αντιμιμητικό δρόμο. Γράφτηκε σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Σπουδές Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τελικά έγινε στέλεχος σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη startup. Γνωριστήκαμε σε μια ιρλανδική παμπ στη Ρώμη καθώς εκείνη ταξίδευε κάνοντας έρευνα για τα τρόφιμα, ενώ εγώ έπαιρνα το πτυχίο μου. Εκ των υστέρων, ήταν ένα αντιμιμητικό ταίριασμα: κανένας από εμάς δεν θα είχε αναζητήσει τον άλλον ή ακόμη και θα είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον άλλον, αν ζούσαμε σύμφωνα με τις επικρατούσες κοινωνικές νόρμες. Η μίμηση στους αντίστοιχους κόσμους μας, θα μας εμπόδιζε να συναντηθούμε ή να ερωτευτούμε. Ευτυχώς, καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτά εκείνο το βράδυ.

Ίσως η πιο αντιμιμητική στάση από όλες είναι το να είμαστε ανοιχτοί στο άγνωστο και η επιθυμία να αφήσουμε την πραγματικότητα να μας εκπλήξει.

Τα κυριότερα σημεία – Πως να μάθετε τι πραγματικά επιθυμείτε

  1. Οι επιθυμίες διαφέρουν θεμελιωδώς από τις ανάγκες. Σε αντίθεση με τις φυσιολογικές ανάγκες, όπως η πείνα και η δίψα, η επιθυμία είναι μια διανοητική όρεξη για πράγματα που αντιλαμβάνεστε ότι είναι καλά.
  2. Η επιθυμία είναι μια κοινωνική διαδικασία – είναι μιμητική. Όπως παρατήρησε ο κοινωνικός θεωρητικός René Girard, οι επιθυμίες μας δεν πηγάζουν από μέσα. Μάλλον, μιμούμαστε αυτό που θέλουν οι άλλοι.
  3. Προσδιορίστε τα άτομα ή τα «μοντέλα» που επηρεάζουν αυτό που θέλετε. Για να εξερευνήσετε τις επιθυμίες σας, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τα άτομα που σας επηρεάζουν.
  4. Κατηγοριοποιήστε αυτά τα μοντέλα. Το να καταλάβετε ποιος σας επηρεάζει από το περιβάλλον σας και ποιος σας επηρεάζει από εκτός του περιβάλλοντός σας, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη εξουσία απέναντι στις επιθυμίες σας.
  5. Προσέξτε να μην αποκτήσετε εμμονή με αυτά που έχουν ή θέλουν οι γείτονές σας. Η μιμητική επιθυμία συχνά οδηγεί τους ανθρώπους σε αχρείαστο ανταγωνισμό και αντιπαλότητα μεταξύ τους.
  6. Χαρτογραφήστε τα συστήματα επιθυμιών στη ζωή σας. Δεν είναι μόνο τα άτομα που μας επηρεάζουν, αλλά ολόκληρα κοινωνικά συστήματα – προσδιορίζοντάς τα, μπορείτε να τα αποφύγετε.
  7. Αναλάβετε την ευθύνη των επιθυμιών σας. Το γεγονός ότι δεν δημιουργείτε αποκλειστικά μόνοι σας τις επιθυμίες σας, δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να τις κυριεύσετε.
  8. Ζήστε μια αντιμιμητική ζωή. Απελευθερωθείτε από τη νοοτροπία της αγέλης και βρείτε το βαθύτερο νόημα της ζωής σας.

Τι έχει πραγματικά σημασία

Η μιμητική επιθυμία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, επομένως επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής. Ακολουθούν μερικά σύντομα παραδείγματα και το πώς να τα αντιμετωπίσετε:

Σχέσεις

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια μιμητική αντιπαλότητα με το σύντροφο ή σύζυγο τους. Ο ψυχολόγος Jean-Michel Oughourlian, στο βιβλίο του The Genesis of Desire (2007), έχει πει ότι συναντά συνεχώς αυτό το δυναμικό σε σχέσεις.

«Τα ζευγάρια που δεσμεύονται λόγω ζήλιας του ενός προς τον άλλο είναι πάντα αιχμάλωτα του ίδιου μηχανισμού: οι επιθυμίες τους συνεχώς ταλαντεύονται μεταξύ των θέσεων κυριαρχίας και μη κυριαρχίας – είναι μοτίβο σχέσης που η συναλλακτική ανάλυση αποκαλεί «ένας πάνω και ένας κάτω». Μπορεί να φαίνεται παράξενο να πιστεύουμε ότι ένα ζευγάρι μπορεί να ζηλεύει ο ένας τον άλλον ή να μιμείται τους αντιπάλους του, αλλά συμβαίνει συχνά.

«Αν προτείνω στον άντρα μου να διαβάσει ένα βιβλίο, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να βεβαιωθώ ότι δεν πρόκειται να το διαβάσει ποτέ», μου είπε μια γυναίκα. Οι μιμητικοί αντίπαλοι βλέπουν τον άλλον ως απειλή για τη δική τους αυτονομία.

Αναλογιστείτε σοβαρά αυτήν την πτυχή σχέσεων σας– ρομαντικών ή μη – και αναρωτηθείτε αν παίζετε κάποιου είδους παιχνίδι. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σαν να βρίσκεστε διαρκώς σε μια τραμπάλα.

Εάν υποψιάζεστε ότι είστε, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε κάτι εξαιρετικά γενναιόδωρο για το άλλο άτομο χωρίς καμία προσδοκία να λάβετε κάτι προς αντάλλαγμα. Είναι δύσκολο γιατί απαιτεί αυταπάρνηση, αλλά είναι κάτι που σπα τον φαύλο κύκλο.

Social Media

Τα social media είναι μια μιμητική μηχανή. Όλη μέρα, κάθε μέρα, οι επιθυμίες μας διαμορφώνονται μέσω ανθρώπων που ελάχιστα γνωρίζουμε. Η μιμητική επιθυμία είναι η κρυφή μηχανή αυτών των πλατφορμών.

Η πλήρης απομάκρυνση από τα social media μπορεί να είναι αξιοθαύμαστη, αλλά δεν είναι ρεαλιστική για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και συνειδητοί σχετικά με το ποιον «ακολουθείτε». Κάντε μια ειλικρινή εκτίμηση για το τι είδους επιθυμίες καλλιεργούν μέσα σας τα άτομα που ακολουθείτε. Αναρωτηθείτε: Αυτό το άτομο που ακολουθώ με οδηγεί πραγματικά στην ανάπτυξη θετικών επιθυμιών, με κάνει να φιλοδοξώ μεγαλύτερα πράγματα; Ή μήπως μου προκαλεί περισσότερο άγχος; Ταυτόχρονα, συνειδητοποιήστε ότι όλα όσα λέτε ή κάνετε είναι ένα πρότυπο επιθυμίας για κάποιον άλλο.

Καριέρα

Οι μακροχρόνιες, σταθερές καριέρες είναι σπανίζουν σήμερα. Πολλοί άνθρωποι κάνουν στροφή στην καριέρα τους, αλλά το να επιλέξουν ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουν δεν είναι πάντα εύκολο. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εντοπίσετε και να αναπτύξετε ορισμένες βασικές επιθυμίες που αποτελούν κίνητρο για εσάς, αντί να κινείστε με γνώμονα τους τίτλους εργασίας, τα επαγγέλματα ή τους οργανισμούς.

Ποιο είναι το βασικό σας κίνητρο; Τι θα μπορούσατε πραγματικά να κάνετε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας; Είναι σημαντικό να σημαντικό να το βρείτε, διότι μπορείτε να ικανοποιήσετε το βασικό σας κίνητρο σε μια πληθώρα επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη βασική επιθυμία να «κατανοήσουν και να εκφραστούν» – έχουν το κίνητρο να κάνουν συνεχώς αυτό το πράγμα, μη λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει. Αυτό τυγχάνει να είναι μια από τις βασικές μου επιθυμίες και γι’ αυτό μου αρέσει να γράφω βιβλία. Όμως η κατανόηση μου προσφέρει ικανοποίηση μόνο όταν βρω μια διέξοδο έκφρασης. Και αφού το ξέρω αυτό για τον εαυτό μου, φροντίζω κάθε μακροπρόθεσμο έργο που αναλαμβάνω να περιλαμβάνει την ευκαιρία για μένα να κατανοώ και να εκφράζω συνεχώς πράγματα. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε αυτές τις βασικές σας επιθυμίες, θα έχετε ένα ισχυρό εργαλείο για να ξεπεράσετε το πρόβλημα επιλογής καριέρας – επειδή επίσης ξεπερνάτε τη μίμηση.

Περιουσία

«Δεν είναι τα πράγματα που διαταράσσουν τους ανθρώπους, αλλά οι απόψεις που σχηματίζουν για αυτά», έγραψε ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος. Η μιμητική επιθυμία δίνει αξία στα πράγματα λόγω των άλλων ανθρώπων που θέλουν αυτά τα πράγματα. Όταν το μοντέλο της επιθυμίας βγει από τη μέση, τότε φεύγει από τη μέση και το ενδιαφέρον μας για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Νοιαζόμαστε περισσότερο για τους ανθρώπους και όχι για πράγματα. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε πόση σημασία αποδίδετε σε κάτι μόνο και μόνο λόγω της σχέσης κάποιου άλλου με αυτό, τότε μπορείτε να απελευθερωθείτε από αυτό.

Έτσι, προτού επιδιώξετε ένα συγκεκριμένο υλικό αγαθό, αναρωτηθείτε το τι είδους άτομο πιστεύετε ότι σας βοηθά να γίνετε – και, αν δεν σας αρέσει η απάντηση, τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε την αγορά που θα κάνετε.

Lifestyle

Το #VanLife στο Instagram φαινόταν κουλ σε πολλούς το 2020. Επρόκειτο για μια μόδα απόδρασης με τροχόσπιτο και οι άνθρωποι μοιραζόντουσαν τις φωτογραφίες τους στα social media. Αλλά πλέον γίνεται αντιληπτό ότι οι φωτογραφίες συχνά αφορούσαν σοβαρές δυσκολίες που συνεπάγεται ένα ταξίδι με άλλο άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικοί άνθρωποι ξεκίνησαν τέτοιου είδους ταξίδια χωρίς να υπολογίσουν το ψυχολογικό κόστος που μπορεί να έχει. Πολλοί από αυτούς το μετάνιωσαν και κάποιοι έχασαν ακόμη και τη ζωή τους ψυχολογικά προβλήματα – παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στον έξω κόσμο μια εικόνα ελευθερίας.

Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή στην εξοχή. Πολλοί ονειρεύονται να ζήσουν σε μια φάρμα και να φροντίζουν ζώα, ενώ αγνοούν το γεγονός ότι θα πρέπει να καθαρίζουν την κοπριά των αγελάδων ή να ταΐζουν τα γουρούνια κάθε πρωί.

Είναι χαρακτηριστικό για τους ανθρώπους να σκέφτονται: «Αν ζούσα σε αυτήν την πόλη [ή το σπίτι/τη γειτονιά/χώρα]… όλα θα ήταν καλύτερα.» Αλλά όταν πρόκειται για τον τρόπο ζωής, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση για όλα τα προβλήματά μας, ή το κλειδί της ευτυχίας.

Αν δεν είστε ευτυχισμένοι εκεί που βρίσκεστε, αυτή τη στιγμή, τότε πιθανότατα δεν θα είστε ευτυχισμένοι πουθενά. Η ευτυχία σας θα είναι πάντα κάτι «εκεί έξω», πέρα ​​από τον ορίζοντα, και η μιμητική επιθυμία θα συνεχίσει να έχει έλεγχο πάνω σας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες διαχρονικές αξίες – όπως η υγεία, η δημιουργικότητα ή η ευκαιρία να μοιράζεστε γεύματα με άλλους ανθρώπους – που πάντα βγάζουν σε καλό και υπάρχουν τόσοι τρόποι να τις δώσετε ζωή όσο υπάρχει ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Ο τρόπος ζωής είναι κάτι που προκύπτει από τις αξίες και την πειθαρχία κάποιου και όχι κάτι που βρίσκεται σε έναν συγκεκριμένο ταχυδρομικό κώδικα ή σε ένα διαφορετικό σπίτι ή βαν.

Δεν υπάρχει τέλειο μοντέλο ζωής που θέλετε να ζήσετε εκεί έξω, επειδή είστε ένα μοναδικό και ξεχωριστό άτομο. Η σφραγίδα που θα αφήσετε σε αυτόν εδώ τον κόσμο θα είναι απόλυτα δική σας. Εκείνοι που σας ακολουθούν μπορεί να εμπνευστούν, να διαμορφώσουν τη ζωή τους ή τις επιθυμίες τους με βάση τις δικές σας, αλλά και αυτοί θα χρειαστεί να ξεκινήσουν την ίδια περιπέτεια του να υπερβούν τις νόρμες σε έναν κόσμο που είναι πιο μιμητικός από ποτέ. Όλη σας η περιουσία είναι το να βλέπετε τα μοτίβα στη ζωή των άλλων, καθώς και τις επιθυμίες τους και να μπορείτε να βγάλετε κάτι όμορφο μέσα από αυτό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Καλέστε μας στο 23510 24467