fbpx

3 τρόποι για να κάνεις το eshop σου ακόμα καλύτερο

3 τρόποι για να κάνεις το eshop σου ακόμα καλύτερο

Είναι πολύ καλό να αφιερώνετε χρόνο για να αξιολογείτε την πορεία σας. Τα Google Analytics είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό, αλλά μη στέκεστε μόνο εκεί – υπάρχουν πολύ περισσότεροι τρόποι για να δείτε το που βρίσκεστε και το πως τα πάτε.

Παρακολουθήστε τους δείκτες

Υπάρχουν δείκτες αξιολόγησης που μπορείτε εύκολα να έχετε και να βγάλετε πραγματικά χρήσιμα συμπεράσματα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθείτε τα παρακάτω:

  • Δείτε ποιος είναι ο μέσος χρόνος παραμονής κάποιου στο site σας. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένει κάποιος στο site σας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να αγοράσει. Αν βελτιώσετε το χρόνο παραμονής, τότε θα αυξήσετε και τις πωλήσεις σας.
  • Μελετήστε το ποσοστό εγκατάλειψης. Το ποσοστό εγκατάλειψης έχει να κάνει με τα άτομα που μπαίνουν μέσα στο site σας από οποιαδήποτε σελίδα και φεύγουν χωρίς να κάνουν καμία άλλη ενέργεια. Σκεφτείτε δημιουργικούς τρόπους, έτσι ώστε αυτοί που μπαίνουν σε μια συγκεκριμένη σελίδα του site σας, να πάνε να επισκεφθούν και κάποια άλλη.
  • Παρακολουθήστε τη μέση αξία παραγγελίας, δηλαδή το πόσα χρήματα λαμβάνετε κατά μέσο όρο ανά παραγγελία. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε μιλήσει για τεχνικές Cross Selling και Up Selling με τις οποίες μπορείτε να αυξήσετε την αξία της παραγγελίας.
  • Καταγράψτε το ποσοστό των απαράδοτων παραγγελιών. Αυτό δεν είναι κάτι που θα βρείτε μέσα στο Google Analytics. Πόσες είναι οι παραγγελίες που δεν έφτασαν στον πελάτη για οποιοδήποτε λόγο και γύρισαν πίσω σε εσάς; Δυστυχώς, αυτός είναι ένα δείκτης τον οποίο πολλά ελληνικά eshop’s αγνοούν.
  • Δείτε τις πωλήσεις που πραγματοποιείτε ανά εμφάνιση του προϊόντος. Αν ένα προϊόν εμφανίζεται σε 100 χρήστες και από αυτούς αγοράζει μόνο ο ένας, τότε πρέπει να δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε αυτό το ποσοστό. Ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξετε την τιμή ή την περιγραφή ή ακόμα και να αλλάξετε τις φωτογραφίες. Από τη στιγμή που πολύς κόσμος μπαίνει σε ένα προϊόν και δεν το αγοράζει, τότε κάτι δεν πάει καλά.
  • Ερευνήστε τις πωλήσεις προϊόντων ανά κατηγορία και ανά προμηθευτή. Έτσι θα μπορείτε να βρείτε και να εστιάσετε στα προϊόντα και στις κατηγορίες που σας φέρνουν τζίρο, καθώς και στις μάρκες που έχουν δύναμη στην αγορά. Αν δώσετε έμφαση σε αυτά τα πράγματα, τότε θα αυξήσετε και τις πωλήσεις σας.

Και φυσικά οι δείκτες που δε θα πρέπει να ξεχνάμε είναι οι επισκέψεις ανά ημέρα και ώρα, ο τζίρος και βέβαια το κέρδος, διότι εν τέλει όλα καταλήγουν εκεί.

3 τρόποι για να κάνεις το eshop σου ακόμα καλύτερο
3 τρόποι για να κάνεις το eshop σου ακόμα καλύτερο

Ανανεώστε τα προϊόντα σας

Από τη στιγμή που τα κατάστημά σας έχει αποκτήσει επισκεψιμότητα και πελατολόγιο, θα πρέπει να ξεκινήσετε την αναζήτηση για νέα προϊόντα. Εμπλουτίστε τις κατηγορίες σας με νέα πράγματα και κάντε έρευνα για νέες κατηγορίες που θα μπορούσαν να ταιριάξουν στο πελατολόγιο σας.

Ερευνήστε για το τι άλλο έχουν να σας προσφέρουν οι προμηθευτές σας. Επικοινωνήστε μαζί τους και ρωτήστε το ποια προϊόντα είναι τα πλέον κινήσιμα για αυτούς.

Παράλληλα, αναζητήστε για νέους προμηθευτές που θα σας επιδείξουν νέο προϊοντολογικό, ώστε να μπορέσετε να διαθέστε πολύ περισσότερα πράγματα. Ούτως ή άλλως, ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στο κατάστημά σας. Περισσότερα προϊόντα είναι περισσότερες ευκαιρίες για πώληση.

Ερευνήστε το ποιοι είναι αυτοί οι προμηθευτές που σας φέρνουν τις περισσότερες πωλήσεις. Εφόσον τους βρείτε, επικοινωνήστε μαζί τους για να συζητήσετε για ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες που μπορείτε να διαθέσετε και να διαπραγματευτείτε για καλύτερες τιμές, οι οποίες θα αυξήσουν το δικό σας περιθώριο κέρδους.

Άλλωστε αυτό που έχει εν τέλει σημασία σε μια επιχείρηση, είτε ηλεκτρονική, είτε όχι, δεν είναι ο τζίρος, αλλά τα τελικά κέρδη.

Ελέγξτε τον ανταγωνισμό

Όπως η διαρκής αναζήτηση προϊόντων είναι μια διαρκής διαδικασία, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με τον έλεγχο του ανταγωνισμού. Όπως εσείς βελτιώνετε τη σελίδα σας, βάζετε νέα πράγματα και κάνετε τις τιμές σας καλύτερες, το ίδιο κάνουν και οι ανταγωνιστές σας.

Οι ανταγωνιστές σας αλλάζουν, βελτιώνονται και εξελίσσονται.

Η παρακολούθηση του ανταγωνισμού είναι μια συνεχής διαδικασία.

Ένας εύκολος τρόπος για να παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό σας είναι μέσα από το Skroutz. Επιλέξτε κατηγορίες προϊόντων και brands και κάντε μαζικούς ελέγχους, έτσι ώστε να αποφύγετε τις εκπλήξεις. Αν κάποιος άλλαξε τιμές σε μια κατηγορία προϊόντων που έχετε κι εσείς, τότε καλό θα είναι να το μάθετε το συντομότερο δυνατόν.

Μπείτε στα site και τις σελίδες των ανταγωνιστών σας και δείτε τι καινούργιο υπάρχει. Ίσως έχουν φέρει νέα προϊόντα και νέες κατηγορίες προϊόντων. Ενδεχομένως να βρήκαν νέους προμηθευτές. Ελέγξτε τις μεθόδους με τις οποίες προωθούν τα προϊόντα τους και μελετήστε τα κίνητρα που δίνουν στους πελάτες τους. Φυσικά, δείτε και το ποια προϊόντα προωθούν περισσότερο και έτσι θα βρείτε τα προϊόντα που έχουν την περισσότερη ζήτηση.

Εγγραφείτε σε όλα τα newsletter και τις ειδοποιήσεις των ανταγωνιστών σας. Έτσι θα δείτε το ποια προϊόντα θέλουν να προβάλλουν προς τα έξω.

Ο έλεγχος του ανταγωνισμού είναι ένας τρόπος για να ανακαλύπτετε νέες ιδέες και πράγματα τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στη σελίδα σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτοξεύσετε την επιχείρησή και να ανεβάσετε τη δουλειά σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Καλέστε μας στο 23510 24467